Listarea Romgaz la bursă pentru peste 400 mil. euro

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Statul doreşte să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute, de luni, atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, potrivit relatărilor din Ziarul financiar.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, a menţionat la sfârşitul lunii iulie că statul doreşte să încaseaze 600 milioane euro pentru 15% din acţiunile Romgaz, apreciind în acelaşi timp că suma este "puţin cam mare" pentru posibilităţile pieţei de capital de la Bucureşti. El a anunţat atunci că acţiunile ar putea fi vândute atât la Bucureşti, cât şi la Londra sau Varşovia.

Intervalul de preţ pentru vânzarea titlurilor Romgaz s-a decis în şedinţa extraordinară de vineri a Guvernului.

Oferta este programată să înceapă luni şi să dureze nouă zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.

Un procent de 15% din acţiuni va fi rezervat investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Constantin Nită, ministrul delegat pentru Energie, a precizat că se aşteaptă la o suprasubscriere având în vedere că Romgaz este o companie bună, profitabilă şi "are viitor".

"Sperăm ca, pornind de la acest interval, să obţinem un număr cât mai mare de acţionari şi, sigur, un preţ cât mai bun (...) Listarea acestei companii la Londra este un element de noutate, este prima societate românească listată la Londra. Sper să aibă succes în acest sens, ceea ce va da posibilitatea şi altor companii româneşti în domeniul energiei să fie listate la Londra. Este un lucru bun, este un proces de internaţionalizare a companiilor româneşti, un proces de funcţionare a acestor companii în sistem corporatist, ceea ce va da posibilitatea acestora să joace un rol regional în domeniul energiei", a mai spus Nită.

El a precizat că nu există o cotă prestabilită a acţiunilor care vor fi vândute pe bursa de la Londra, pentru a se observa care este tranşa cea mai avantajoasă.

Acţiunile Romgaz şi GDR-urile ar putea fi tranzacţionate în jurul datei de 12 noiembrie "plus/minus două zile" la bursa de la Bucureşti şi, respectiv, la cea de la Londra, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare a Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Romgaz a ales Bank of New York Mellon pentru emiterea GDR-urilor din ofertă.

Oferta pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Romgaz în vederea listării companiei la bursă este cea mai mare operaţiune din istoria pieţei de capital din România.

Preţul minim la care va fi lansată oferta, de 24 lei/acţiune, este cu cca. 4% peste cel la care sunt evaluate acţiunile Romgaz deţinute de Fondul Proprietatea. Preţul maxim la care se va derula oferta, de 32 lei/acţiune, este cu 38% peste cel la care sunt evaluate titlurile Romgaz în portofoliul FP.

Având în vedere preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro) iar preţul maxim este 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, aparţine Departamentului pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Goldman Sachs Internaţional şi Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz.

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de conabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor