Liiceanu: Ce am trăit după 90 este aplicarea unei tehnici venite direct din manualul Securităţii

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După 89, Doinei Cornea ar fi trebuit să i se ridice statuie, statuia recunoştinţei noastre pentru ceea ce a făcut pentru noi toţi şi în locul nostru. În loc de asta, s-au ridicat statui lui Adrian Păunescu în multe locuri, iar la moartea ultimului şef al Securităţii lui Ceauşescu i s-a făcut un elogiu enorm la Realitatea TV şi a fost privit ca un mare erou, a subliniat filozoful Gabriel Liiceanu, la Bookfest, unde a avut loc lansarea cărţii "Doina Cornea, puterea fragilităţii".

Cum se explică lucrul acesta? Potrivit cunoscutului filozof, cei care au trecut pe celălalt mal al istoriei schimbându-şi masca au aplicat şi perpetuat tehnica venită direct din manualul de propagandă al securistului: compromiterea modelelor. Şi aşa s-a ajuns la o inversare completă a valorilor în societate.

"În (manual n.r.) se vorbea de compromitere ca tehnică fundamentală când e vorba de a înlătura duşmanul. Ceea ce am trăit noi după 90 a fost prelungirea şi aplicarea la epoca pe care o trăim de 30 de ani la această inversare a valorii: compromiteţi-i pe cei ce pot deveni modele, spălaţi-i, eroizaţi-i pe toţi ticăloşii care au fost complicii dictatorului, deci pe toţi cei ce au coagulat răul.

Tehnica „compromiterea” a funcţionat prima pe Doina Cornea. Oricine, dar nu ea, trebuia să devină un model. Deci nu e vorba de uitare, nu uitarea e problema, ci compromiterea", a declarat Liiceanu.

Gabirel Liiceanu a mai subliniat că atâta vreme cât Păunescu va avea statuie ilegală în Grădina Icoanei şi prin alte oraşe ale ţării iar noi nu vom şti să numim un bulevard "Monica Lovinescu colţ cu Virgil Ierunca", vom fi tot în punctul în care ne aflam în deceniile când comunismul ne omoara ca fiinţe spirituale, ne degrada, ne făcea să dăm înapoi, ne făcea, citând din Doină Cornea, "urâţi."

Scriitorul a apareciat faptul că duminică, la vot, lucrurile s-au rasturant şi a transmis românilor să nu uite că 2 ani de zile am trăit cu senzaţia că aceşti oameni funcţionează impecabil: Compromit modelele şi spală statuile răului

Vă invităm să urmăriţi integral declaraţiile lui Liiceanu în materialul video.