Liderul suprem iranian respinge discuţiile cu SUA

O femeie iraniană trece pe lângă un afiş gigant al fondatorului Republicii Islamice a Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini şi conducătorul suprem, ayatollahul Khamenei Ali la 31 ianuarie 2013 în Teheran. (Atta Kenare / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
08.02.2013

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins o propunere pentru discuţii directe cu Statele Unite, într-o manevră care va menţine probabil impasul dintre cele două naţiuni, cauzat de programul nuclear controversat al Iranului şi de alte probleme nesoluţionate.

"Voi (americanii) îndreptaţi arma spre Iran şi spuneţi fie negociaţi, fie apăsăm pe trăgaci! Ar trebui să ştiţi că presiunea şi negocierile nu merg bine împreună şi că naţiunea [iraniană] nu va fi intimidată de astfel de lucruri", a declarat el pentru televiziunea de stat.

Khamenei a răspuns probabil la comentariile făcute săptămâna trecută de vicepreşedintele Joe Biden, în timpul unei reuniuni de securitate din Germania, la care a participat şi ministrul de externe al Iranului. Statele Unite ale Americii şi alte cinci puteri mondiale au programat să continue discuţiile privind programul nuclear al Republicii Islamice la sfârşitul acestei luni, după mai multe luni de impas, a raportat Associated Press.

Răspunzând la comentariile făcute de vicepreşedinte, Khamenei a declarat: "mingea este în terenul vostru, pentru că voi trebui să spuneţi dacă are sens să se poarte negocieri şi în acelaşi timp să se continue presiunea şi ameninţările", în conformitate cu Press TV, un post de radio iranian de stat în limba engleză.

În această săptămână, Statele Unite au crescut sancţiunile împotriva Iranului, chiar şi după ce sancţiunile existente au redus veniturile Republicii Islamice din petrol cu ​​45 la sută, a raportat AP. Economia Iranului se bazează foarte mult pe exporturile sale de petrol, iar noile sancţiuni au scopul de a reduce şi mai mult veniturile din export.

Retorica lui Khamenei împotriva discuţiilor bilaterale poate servi ca un avertisment pentru alţi oficiali iranieni, printre care şi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi ministrul de externe Ali Akbar Salehi. Salehi a declarat anterior că vor "lua în considerare" recomandarea făcută de Biden săptămâna trecută, potrivit Christian Science Monitor.

Cu toate acestea, Khamenei a declarat că politica americană în Orientul Mijlociu a fost un "eşec" şi că administraţia Obama este forţată să utilizeze "asul din mânecă", ceea ce nu poate însemna decât că Republica Islamică nu trebuie să acorde o atenţie deosebită Washingtonului, a raportat Press TV.

Discursul liderului suprem a subliniat şi faptul că toate deciziile majore luate în Iran trebuie să primească aprobarea sa finală.

Dar secretarul britanic de externe William Hague a declarat că ţările occidentale vor înainta o nouă ofertă Iranului în viitorul apropiat.

"În spiritul respectului reciproc, dorim să lucrăm cu Iranul cu privire la măsurile concrete necesare pentru a răspunde preocupărilor serioase ale comunităţii internaţionale în legătură cu programul său nuclear", a afirmat el, a raportat The Guardian. "Vom începe aceste discuţii la Almaty şi vom înainta o oferta completă şi credibilă Iranului. Este strict decizia Iranului dacă va răspunde în mod serios şi dacă va transforma dorinţa sa declarată de a negocia în acţiuni concrete."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor