Liderul Hamas se întoarce din exil şi vizitează pentru prima oară Fâşia Gaza

Epoch Times România
06.12.2012

Liderul Mişcării de Rezistenţă Islamică (Hamas) din exil, Khaled Mashal, va face vineri prima sa vizită în Fâşia Gaza, pentru a asista la celebrarea celei de-a 25-a aniversări a grupării islamiste, după cum a informat organizaţia care guvernează teritoriul de coastă palestinian, notează ziarul ABC.

Mashal s-a născut la Silwad, un sat din nordul oraşului Ramallah şi a plecat în Iordania în 1967. Vizita lui, care se va prelungi două zile, intervine după ofensiva militară israeliană 'Plumb Topit', care a provocat moartea a 170 de palestinieni, şi după încetarea focului convenită de Hamas cu guvernul de la Tel Aviv pentru a pune capăt confruntărilor.

Gaza a devenit principalul bastion al Hamas din 2007 când a preluat prin forţă controlul asupra acestui teritoriu în detrimentul mişcării politice, Al Fatah, din care face parte preşedintele Autorităţii Palestiniană, Mahmoud Abbas.

Mashal a condus Hamas de la Damasc din 2004 până în ianuarie anul acesta când a decis să abandoneze capitala siriană, după izbucnirea revoltei care încearcă să răstoarne regimul preşedintelui Bashar al-Assad. În prezent el face naveta între Doha (Qatar) şi Cairo (Egipt). Deocamdată nu este clar dacă această vizită va aduce lămuriri privind ledearshipul pe care îl exercită interimar Mashal de şase luni, până la convocarea de noi alegeri.

Mashal a declarat că vrea să abandoneze funcţia şi ar putea astfel deschide calea unui nou lider, sau le-ar putea face pe plac simpatizanţilor săi, care îi cer să continue. Mashal a prezentat încetarea focului convenită cu Israelul la 21 noiembrie ca o victorie a Hamas, în pofida celor 170 de palestinieni morţi, majoritatea civili. Surse ale grupării islamiste au explicat ca vizita liderului suprem a fost coordonată cu autorităţile egiptene.

Hamas a negat miercuri că ar fi cerut guvernului israelian garanţii ca liderul său suprem să nu fie asasinat în timpul vizitei în Fâşia Gaza. Un membru al grupării, Sallah al Bardaweel a subliniat că serviciile de securitate şi miliţiile Hamas îl vor proteja pe parcursul şederii sale în teritoriul de coastă palestinian.

Mashal va ajunge în Fâşie însoţit de un convoi de vehicule provenit din Egipt care va intra prin punctul Rafah şi se va deplasa prin oraşul Gaza escortat de membri ai braţului armat al Hamas. Se prevede ca în cadrul vizitei să facă o oprire la casa fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yassin, care a fost asasinat de Israel în 2004, şi în cea şefului braţului militar al Hamas, Ahmed Al Jaabari, asasinat de Israel la 14 noiembrie.

Khaled Mashal a trăit în Iordania până în 1999 când a fost expulzat, an în care s-a mutat în Qatar, înainte de a ajunge la Damasc în 2001. În 1997 el a supravieţuit unei tentative de asasinat la Amman, organizată de Mosad, serviciile secrete israeliene, în vremea când era premier Benjamin Netanyahu, actualul şef al guvernului evreu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor