Lidera grupului de protest cubanez Doamnele în Alb a murit

Lidera influentului grup cubanez de protest Doamnele în Alb, Laura Pollan (arhiva) (ADALBERTO ROQUE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.10.2011

Lidera influentului grup cubanez de protest Doamnele în Alb, Laura Pollan, a murit vineri la Havana, relatează BBC News.

Laura Pollan avea 63 de ani şi era internată în spital de o săptămână, pentru că suferea de febră Dengue.

După ce a fost internată, Pollan a dezvoltat probleme respiratorii severe. Fiica sa, Laura Labrada, a spus că a fost supusă unei traheostomie.

Pollan a fondat grupul Doamnele în Alb în urmă cu 10 ani, când a fost închis soţul ei.

Membrele mişcării se strângeau iniţial în centrul Havanei în weekenduri, pentru a cere eliberarea a 75 de bărbaţi închişi în timpul represiunii guvernamentale din 2003.

Format iniţial din rudele disidenţilor închişi, grupul a început să pledeze şi pentru drepturile omului şi a continuat campania pentru eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Cuba, după eliberarea celor 75.

Soţul lui Laura Pollan, Hector Maseda, s-a numărat printre cei 75 eliberaţi în februarie.

"Atât timp cât va exista acest guvern, vor exista deţinuţi", a spus Pollan într-un interviu. "Pentru că, în timp ce au eliberat unii, au închis alţii. Este o poveste fără sfârşit", a adăugat ea.

În 2005, grupul a primit premiul Saharov, oferit de Parlamentul European.

Iar anul acesta, Doamenele în Alb au primit Premiul pentru apărarea drepturilor omului oferit de Guvernul american.

Grupul s-a confruntat adesea cu hărţuiri din partea susţinătorilor regimului de la Havana. Autorităţile comuniste au declarat că astfel de demonstraţii sunt reacţii spontane din partea cubanezilor de rând, însă opoziţia spune că sunt orchestrate de guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor