Liberalii sesizează Curtea Constituţională cu privire la micşorarea accizelor la automobilele de lux

Curtea Constituţională din Republica Moldova. (Captură publika.md.)
Tatiana Chiriac
11.02.2014

Partidul Liberal (PL) s-a adresat Curţii Constituţionale (CC) cu solicitarea de a da o apreciere constituţionalităţii deciziei de micşorare a accizelor la importurile de automobile de lux, de la 3,5 până la 2 euro (cm3).

Sesizarea a fost trimisă luni de către deputaţii Gheorghe Brega, Valeriu Munteanu şi Mihai Ghimpu. Munteanu a apreciat în blogul său că o asemenea decizie a autorităţilor demonstrează modul în care Coaliţia de guvernare profită de putere şi de încrederea că nu va fi pedepsită, în scopuri meschine.

Deputatul aminteşte că în decembrie 2013 guvernul a decis majorarea accizelor la importurile de automobile, ajustându-le la rata inflaţiei, prognozată pentru anul 2014. Astfel, executivul a propus mărirea nesemnificativă a accizelor pentru automobilele cu o capacitate cilindrică mică şi medie. Totodată, pentru automobilele cu motor diesel cu o capacitate de peste 2500 cm3 şi cu un motor pe benzină cu capacitatea de peste 3000 cm3 s-a decis menţinerea accizei la importul în ţară la nivelul precedent, de 3,5 euro cm3. Conform spuselor legislatorului, în spatele micşorării accizelor la automobilele de lux se află deputaţii din Comisia pentru economie, buget şi finanţe, care au încălcat legea cu acordul tacit al guvernului.

"Autorii amendamentelor privind micşorarea accizelor sunt membrii comisiei de profil, dar în acest caz, legea nu are putere juridică, pentru că micşorarea accizelor la aprobarea bugetului nu a fost coordonată cu guvernul, deci, trebuie declarată neconstituţională", notează Munteanu. Liberalul acuză guvernul de acoperirea deciziilor ilegale ale parlamentului. "Viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, în ultimii ani şi-a schimbat complet opinia despre automobilele de lux, salutând micşorarea accizelor, şi cel mai probabil, va fi decorat cu "Ordinul Republicii" pentru asemenea modificări la lege", a spus Munteanu.

Obiecţia sa are legătură cu faptul că, acum o săptămână, Munteanu nu a fost de acord cu opinia unui jurnalist că automobilele cu o capacitate cilindrică mare ar trebui raportate la automobile de lux, menţionează Infotag. În acelaşi timp, preşedintele comisiei parlamentare de profil, Veaceslav Ioniţă, participând la emisiunea "Vineri cu Anatol Golea" de la postul RTR-Moldova, a dezminţit afirmaţia potrivit căreia în ultimii ani accizele la importurile de automobile au crescut continu. Ioniţă a declarat că "decizia adoptată este corectă şi va oferi o creştere a încasărilor la buget datorită creşterii automobilelor importate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor