Liberalii egipteni spun că media vestică nu raportează suficient despre proteste

Manifestanţii egipteni se adună în faţa palatului prezidenţial din Cairo, 4 decembrie.
Manifestanţii egipteni se adună în faţa palatului prezidenţial din Cairo, 4 decembrie. (Gianluigi Guercia / AFP / Getty Images)
Anna Skibinsky
12.12.2012

WASHINGTON – Veteranii liberali egipteni ai Primăverii Arabe sunt dezamăgiţi de ceea ce ei numesc o raportare neagresivă de către mass media americană a protestelor de săptămâna trecută care au devenit violente şi fatale.

În timp ce pe Facebook şi Youtube sunt prezentate imagini cu manifestanţi antiguvernamentali acoperiţi în sânge, activiştii se plângă că media şi guvernul american au părut să fie în mare parte nemişcate de cele întâmplate. Activiştii spun că media şi oficialii americani cu greu recunosc bătăile, răpirile şi uciderea de egipteni liberali ca o întoarcere la stilul politic violent al lui Mubarak.

“Mă aştept ca presa vestică să raporteze despre evenimente ca şi cum acestea ar avea loc în Vest, nu cu o logică care presupune că ‘lucrurile sunt diferite în Orientul Mijlociu’”, a spus Aly, unul dintre fondatorii unei pagini de Facebook dedicată acestei probleme şi numită “Bring the Noise Egiptian Revolution 2.0”. Aly este un absolvent al MIT ce protestează în prezent în Cairo.

Conform paginii Bring the Noise, media vestică a părut să fie indiferentă când o miliţie suspectată a Frăţiei Musulmane (partidul preşedintelui egiptean Mohammed Morsi) a atacat şi rănit membri ai opoziţiei liberale, incluzându-l pe jurnalistul Husseini Abu Deif, în 5 decembrie.

Abu Deif este acum spitalizat şi în stare critică, conform Egipt Independent.

Cynthia Farahat, dizidentă egipteană şi colegă asociată la Forumul din Philadelphia pentru Orientul Mijlociu, a vorbit la un miting în faţa Casei Albe din Washington D.C., în 8 decembrie.

“Media principală nu a raportat adevărul, nu raportează că există milioane de oameni pe străzi, nu sute, ce protestează împotriva lui Morsi”, a declarat Farahat.

În ultimele câteva zile, Bring the Noise a postat fotografii cu manifestanţi anti-Morsi răniţi. Voluntarii s-au grăbit să traducă în engleză informaţiile ce ies din Egipt pentru a le prezenta publicului american.

Printre cei fotografiaţi a fost şi Mina Philip, inginer şi manager al Orange Telecom – susţinătorii lui Morsi apasă pe gâtul acestuia o scândură, ştrangulându-l. O altă fotografie îl prezintă pe Abu Hamed, fost membru al Parlamentului egiptean, stând într-un pat de spital, bătut şi acoperit cu sânge. O altă fotografie îl prezintă pe ambasadorul Yahya Najm, ambasadorul egiptean din 2004 în Venezuela, bătut rău dar cu un zâmbet amar pe chipul său.

“Nu cred că lucrurile sunt corect descrise prin folosirea expresiei ‘au izbucnit încleştări’”, a declarat Aly.

Informaţii din partea martorilor ocular

Janet Elia Mardow, o absolventă de 32 de ani a Universităţii Districtului Columbia, se află în Cairo. Ea a spus ziarului The Epoch Times prin intermediul unui chat pe Internet că în timpul protestelor “Frăţia Musulmană a folosit tot felul de arme şi brutalitate” şi că aceştia “au cauzat multe victime în rândul manifestanţilor”.

Conform lui Mardow, un spital mobil a fost înfiinţat într-o biserică din spatele palatului prezidenţial, principalul loc de adunare al opoziţiei. “Am fost în spitalul mobil, am văzut răniţii”, a declarat Mardow.

Ramy Salem, un fotograf ce a participat la protestele din faţa palatului prezidenţial, a descris scena într-un chat online cu The Epoch Times.

În 5 decembrie, cea mai violentă zi a protestelor, pe El Khalifa el Mamoun, o stradă care duce la palatul prezidenţial, “poliţia proteja miliţiile Frăţiei Musulmane şi le oferea teren prin intermediul camioanelor echipate cu arme, trăgând cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor”, a declarat Salem.

Protestul la care a participat Salem a fost soldat cu 5 morţi şi peste 750 de răniţi, conform publicaţiei Youm7 în limba arabă. Ziarul egiptean Albedaiah a raportat că 154 de manifestanţi au fost arestaţi. De asemenea, se cred că alţi 3 manifestanţi au murit în spital.

Miliţia Frăţiei Musulmane

Atacatorii din Frăţia Musulmană sunt numiţi “miliţie” de către manifestanţii opoziţiei datorită pregătirii lor şi a atacurilor lor bine organizate.

“Ei mărşăluiau în număr mare în linii organizate, către locul mitingului. O mulţime de tineri au fugit în direcţia lor pentru a bloca un alt potenţial atac”, a declarat un participant care a dorit să rămână anonim despre protestele de vinerea trecută, când presupusa miliţie a Frăţiei Musulmane a încercat un alt atac asupra manifestanţilor opoziţiei în faţa palatului. “Atunci, Frăţia Musulmană a anulat atacul şi a emis doar câteva ameninţări aici şi acolo.”

Mardow spune că a putut să identifice forţele miliţiei ca membri ai Frăţiei Musulmane după hainele lor şi modul în care vorbeau.

“Dacă mărşăluieşte, bate, împuşcă, torturează şi interoghează precum o miliţie, atunci probabil nu este o raţă”, a declarat Aly.

Ţinând cont de faptul că tineretul egiptean a purtat lupte dure împotriva lui Mubarak şi a armatei, ca apoi aceste evenimente sângeroase să fie rapid înlocuite de opresiunea desfăşurată de Frăţia Musulmană, “miza este ridicată şi rapoartele media sunt critice”, a spus Aly.

Farahat de la Forumul pentru Orientul Mijlociu, a declarat că “[mass media americană] nu a raportat faptul că Frăţia Musulmană răpeşte oameni şi au transformat moscheele în celule de tortură în cartierul meu din Cairo.”

Spre deosebire de Revoluţia din 25 ianuarie, în timpul acestui de-al doilea val, “mass media principală nu a prezentat ce se întâmplă de fapt în Egipt”, spune Farahat. “Mergeţi şi vorbiţi cu manifestanţii egipteni. Nu adoptaţi punctele de discuţie ale guvernului cu privire la manifestanţii egipteni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor