Leonard Orban: Mă aştept în continuare la dificultăţi importante din partea Olandei în dosarul Schengen

Şedinţă de guvern la Palatul Victoria,Leonard Orban,ministrul Afacerilor Europene (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.09.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, la RFI, că Olanda va avea în continuare ”o rezervă consistentă” faţă de aderarea României la Schengen.

Leonard Orban se aşteaptă la ”dificultăţi importante din partea Olandei”, în ciuda rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri, când partidele proeuropene s-au clasat pe primele locuri.

Ministrul MAEur a precizat că ”până să se formeze Guvernul, de obicei durează foarte mult în Olanda şi rămâne de văzut, pentru că am văzut şi dăţile trecute ce s-a întâmplat cu formarea guvernului, cu partidele care au susţinut din Parlament fostul guvern. Deci nu m-aş hazarda acum să fac pronosticuri legate de cum va arăta viitorul guvern”.

Orban este ”prudent” faţă de ceea ce se mai poate întâmpla până în octombrie, când a fost programat Consiliul JAI. ”Nu ştiu. Evoluţiile pot fi imprevizibile (...). Sunt prudent. Nu exclud şi o posibilitate, sigur, e limitată, dar nu exclud ca să poată exista o fereastră de oportunitate. O acceptare la nivelul tuturor statelor membre a faptului că, de exemplu, în paralel cu reforma guvernanţei Schengen poate fi acceptată şi lărgirea Spaţiului Schengen în etape, pentru că de fapt în etape, asta a fost soluţia de compromis negociată, nu imediat ridicarea controalelor la frontierele terestre, ci ulterior şi în primul rând, ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime”, a subliniat oficialul român.

Ministrul a mai precizat că amânarea Consiliului JAI în octombrie nu înseamnă automat că atunci se va lua o decizie în privinţa României şi a Bulgariei.

”Punctul va fi pe agendă, dar rămâne de văzut dacă va fi doar un punct de informare sau se vor întruni condiţiile pentru luarea unei decizii. A supune la vot în condiţiile în care nu există unanimitate, nu există certitudinea unei unanimităţi implică nişte riscuri majore, pentru că, dacă e supusă decizia la vot şi există unul sau mai multe state membre care se opun, întreg procesul trebuie reluat, toate procedurile trebuie reluate, ceea ce presupune iar un timp suplimentar până la pregătirea unei noi decizii. Va fi supus la vot numai în măsura în care va exista certitudinea unei unanimităţi, a unui acord din partea tuturor statelor membre”, a explicat Leonard Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor