Leonard Orban, despre presuspendarea fondurilor: S-au luat măsuri, e nevoie de timp pentru rodarea sistemului

Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene. (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.10.2012

România a luat, începând cu decembrie 2011, măsuri legislative, instituţionale şi procedurale, dar e nevoie de timp pentru rodarea sistemului, a declarat joi ministrul MAEur, Leonard Orban, după anunţul CE privind presuspendarea totală a unui program şi parţială a altor 2.

”Din decembrie 2011, partea română a luat mai multe măsuri legislative, instituţionale şi procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul să se rodeze, iar rezultatele să fie vizibile şi să se poată reflecta corespunzător în constatările Autorităţii de Audit române şi ale auditorilor Comisiei Europene”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

El a menţionat crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achiziţiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziţii publice la nivelul autorităţilor de management, susţinerea procesului de standardizare a documentaţiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achiziţie publică la nivelul beneficiarilor privaţi pentru evitarea unor abordări diferenţiate de la un program operaţional la altul şi reducerea în acest fel a riscului unor nereguli în achiziţiile publice derulate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene.

Leonard Orban a adăugat că ”măsurile enumerate se adaugă unei alte serii iniţiative puse în aplicare de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, în octombrie 2011, pentru înlăturarea unor blocaje şi remedierea neajunsurilor care grevau procesul de implementare a instrumentelor structurale”.

”După cum am precizat în repetate rânduri, ne confruntăm însă şi cu dificultăţi şi efecte negative decurgând din probleme de arhitectură ale sistemului instituţional de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune acreditat cu ani în urmă, la începutul actualei perioade de programare 2007-2013, a cărui modificare nu mai este fezabilă”, a subliniat ministrul Leonard Orban.

Comisia Europeană a anunţat joi presuspendarea totală a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE). În cadrul Programului Operaţional Regional (POR) o singură axă a scăpat de presuspendare, iar la Programul Operaţional Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe.

Acest fapt survine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”.

”Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, se arată într-un comunicat al CE.

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul „Mediu”. Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiaşi program.

În urma celor trei scrisori de joi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorităţii Naţionale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plăţile.

Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere. ”Ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreşte să reia plăţile cât mai curând posibil. Autorităţilor române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare şi control funcţionează. În prezent, ceea ce contează sunt acţiunile urgente”, precizează CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor