Legea sancţiunilor împotriva Rusiei (inclusiv furnizarea de ajutor militar Ucrainei), la mâna lui Obama

Preşedintele american Barack Obama, 24 iulie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 24 iulie 2013 (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Actul de Sprijin pentru Libertatea Ucrainei, care autorizează noi sancţiuni împotriva Rusiei şi furnizarea de ajutor militar, inclusiv letal, Ucrainei, a fost adoptat sâmbătă, în mod definit, de Congresul american. Acum, legea aşteaptă aprobarea preşedintelui american, Barack Obama, care poată să meargă în această direcţie, sau poate să facă uz de dreptul său de veto.

Joi seară, Congresul american a aprobat, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care va impune noi sancţiuni producătorilor de armament din Rusia, cât şi celor care vor investi în proiectele petroliere high-tech demarate de companiile ruse. Pachetul legislativ mai include şi furnizarea de armament letal Ucrainei, care se confruntă cu forţele pro-ruse din teritoriile estice ale ţării.

Actul de Sprijin pentru Libertatea Ucrainei a trebuit să mai fie trecut o dată prin Senat, dîn raţiuni de procedură, lucru care s-a întâmplat în seara zilei de sâmbătă, când proiectul a fost adoptat tot în unanimitate.

În forma prezentă, legea a ajuns pe masa lui Obama, care nu şi-a dezvăluit încă intenţiile, deşi preşedintele american a calificat recent drept "contraproductivă" impunerea de sancţiuni americane suplimentare fără o coordonare cu UE.

Obama a fost până acum reticent să livreze arme Ucrainei, până acum SUA limitându-se la o asistenţă militară non-letală: radare, vehicule, echipament pentru deminare, ochelari pentru vizibilitate nocturnă. Congresmanii americani au anunţat însă că intenţionează să exercite presiuni asupra preşedintelui american pentru ca acesta să dea curs cererii de arme formulate de Kiev.

"Vom continua să facem presiuni, este ruşinos şi scandalos că nu le-am trimis (ucrainenilor) arme pentru a se apăra", a declarat senatorul republican John McCain, citat de AFP.

Vineri, guvernul de la Kiev a salutat iniţiativa legislativă a Statelor Unite şi a îndemnat Uniunea Europeană să menţină posibilitatea de a aplica sancţiuni economice Rusiei.

Potrivit Agerpres, actul normativ adoptat de Congres vizează, printre altele, impunerea unor sancţiuni sporite împotriva unor entităţi din sectorul rus al apărării, fabricanţi sau comercianţi de arme, care transferă echipamente de apărare în Siria, Ucraina, Georgia sau Republica Moldova şi care participă la alimentarea instabilităţii în aceste ţări. Este vizată societatea publică rusă Rosoboronexport.

În lege sunt prevăzute o serie de sancţiuni financiare, bancare, comerciale sau de excluziune de pe teritoriul american, îndreptate împotriva companiilor ruse vizate sau a celor care stabilesc tranzacţii cu ele. În domeniul energetic, sunt autorizate sancţiuni în special împotriva Gazprom, în cazul în care gigantul rus va reduce livrările de gaz către Ucraina sau alţi membri ai NATO.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a anunţat, sâmbătă, că Moscova va adopta o serie de măsuri de răspuns în cazul în care Washingtonul va impune noi sancţiuni Rusiei, relatează Reuters.

"În mod cert, nu vom putea să lăsăm acest lucru fără un răspuns", a declarat Riabkov.

Rusia a exercitat în trecut o serie de presiuni împotriva statelor din Europa Centrală şi de Est, justificând acţiunile drept represalii la sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană şi Statele Unite.