Legea referendumului modificată. Guvernul scos din cărţi. Dar şi Preşedintele ţării

Şeful statului nu va mai avea niciun rol în ceea ce priveşte organizarea referendumului, au decis deputaţii.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
23.12.2017

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 vizând revizuirea Constituţiei, astfel încât acesta va avea loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea iniţiativei constituţionale.

Legea a fost adoptată cu 175 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi 33 de abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Proiectul a fost pus în acord cu o decizie de neconstituţionalitate, după ce CCR a decis că data organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de Guvern, relatează Mediafax

Pe de altă parte, proiectul iniţiat de PSD îl scoate din procedura organizării referendumului pe preşedintele României. Astfel, dacă până în prezent Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare, acum însă referendumul va avea loc automat în ultima duminică din perioadă de 30 de zile de după adoptarea iniţiativei constituţionale.

Reamintim că la începutul lunii septembrie, grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat şi 13 senatori USR, au înaintat la CCR o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului sesizare prin care cele două formaţiuni politice contestau faptul că Parlamentul, CCR şi preşedintele au fost eliminaţi din procedura de stabilire a obiectului şi datei de organizare a scrutinului.

"Am luat decizia în Biroul Executiv să atacăm la CCR proiectul de lege de modificare a Legii referendumului. După cum ştiţi, din neant a apărut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputaţilor în decurs de două zile cred sau trei zile. (...)

Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede că proiectul de lege de modificare a Constituţiei prin care se modifică Constituţia nu îşi mai urmează parcursul obişnuit şi după avizul CCR Guvernul hotărăşte organizarea referendumului. Ori nouă ni se pare că există chiar o pronunţare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune că intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de către Guvern, ci trebuie stabilit prin lege.

Cred că orice încercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorală şi s-ar putea întoarce împotriva celor care încearcă să confişte politic acest referendum", anunţa, înainte de sesizarea CCR, liderul liberalilor, Ludovic Orban.

La începutul lunii octombrie, CCR a admis sesizarea, constatând că prevederea potrivit căreia data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei ar urma să fie stabilită de Guvern nesocoteşte competenţele constituţionale conferite Parlamentului.

CCR a declarat neconstituţională şi abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipulează expres că obiectul şi data referendumului se stabilesc prin lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor