Legea "defăimării sociale". Tomac: "El Lidero Maximo" de la PSD promovează cenzura ca principiu sănătos

Legea "defăimării sociale" este, în opinia deputatului Eugen Tomac, o lege de inspiraţie totalitară, creată cu scopul de a îngrădi libertatea de exprimare şi de a instaura frica.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Aşa-numita Lege a "defăimării sociale", iniţiată de proaspătul şef cu drepturi depline al PSD, Liviu Dragnea, un politruc dornic să scape de sintagma "condamnat", produce efecte perverse pentru tot ceea ce definim astăzi libertate de exprimare şi promovează practic cenzura ca principiu sănătos în societate, a declarat, marţi, şeful PMP Eugen Tomac.

"Atacul la Facebook vine din România. Pentru că libertatea de exprimare deranjează, în special pe Liviu Dragnea, cel care propune aspra pedepsire a tuturor celor care mai au curaj să spună lucrurilor pe nume. Este un aspect extrem de grav şi totodată inacceptabil faptul că "unicul" preşedinte social-democrat începe să confunde România cu micul popor PSD.

Pe lângă faptul că această iniţiativă este un atentat direct şi foarte grav la adresa democraţiei, ea poate produce efecte perverse pentru tot ceea ce definim astăzi libertate de exprimare", a declarat Eugen Tomac, pe contul său de Facebook.

După 1989, românii n-au avut parte de o elită politică onestă şi capabilă să aducă bunăstare, însă, potrivit şefului PMP, ne-am putut bucura din plin de libertatea de a gândi şi de a vorbi liber. "Acum, însă, în mintea unor politruci dornici să scape de sintagma "condamnat", se nasc legi care promovează cenzura ca principiu sănătos în societate."

"Este îngrozitor ca unii politicieni să aibă imunitate la orice şi oriunde, în timp ce alţii sunt agresaţi de către jandarmi în faţa Guvernului pentru că au îndrăznit să protesteze, aşa cum mi s-a întâmplat mie şi altor colegi. Înţeleg că fiecare dintre noi are dreptul la micul său univers, dar să sperii cu amenzi sau închisoarea românii care l-ar putea denigra pe "El Lidero Maximo" de la PSD este pur si simplu intolerabil.

Legea anti-defăimare este o lege de inspiraţie totalitară, creată cu scopul de îngrădi libertatea de exprimare şi de a instaura teama ca reflex social. În mod intenţionat se încearcă, sub pretextul combaterii exagerărilor ce ţin de discriminare, să fie legiferată o nouă imunitate pentru politicienii "defăimaţi" pentru plagiat, fraudă electorală, corupţie şi alte încălcări ale legii", a afirmat Eugen Tomac.

Dacă o parte a presei ignoră cu bună ştiinţă subiectele referitoare la lumea politică, pentru că aşa le dictează conştiinţa, românilor le rămâne să se exprime liber pe Facebook sau alte reţele sociale, a continuat liderul PMP, care susţine că aici ţinteşte legea lui Dragnea: să interzică libertatea de exprimare acolo unde ei nu pot să o controleze.

"Dacă Dragnea a reuşit performanţa de a organiza nişte alegeri ridicole în PSD, când a scos din casă oamenii pentru a-l valida drept şef suprem al stângii, înlăturându-şi contracandidaţii prin practici aplicate cu succes în Epoca de aur, nu trebuie să-l lăsăm să aplice aceleaşi practici comuniste şi în ceea ce priveşte valorile garantate ale democraţiei", a mai precizat Eugen Tomac.

Legea "defăimării sociale"

Legea "defăimării sociale", despre care se spune că instituţionalizează practic poliţia politică a gândirii şi liberei exprimări, punând practic căluş presei şi societăţii civile, a fost adoptată, miercuri, de Senat, într-un timp record şi până la adoptare mai are doar un singur pas, Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede că "defăimarea socială" s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.

Prin "defăimare socială" se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane "care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA [sublinierea noastră, n.r.]".

Pus sub presiune, Dragnea dă un pas în spate

Confruntat cu un val de critici dure, Liviu Dragnea a dat un pas în spate. Liderul PSD a promis, vineri, că va face unele modificări de substanţă în textul legii pentru a nu afecta libertatea de exprimare.

"Am urmărit toate observaţiile care au apărut în spaţiul public. În primul rând această lege nu este nici pe departe un mijloc de cenzură, ci a fost gândită ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. În multe ţări sunt organizate în colegii, universităţi astfel de cursuri. Lumea civilizată îşi ia măsuri ... ca urmare a unor provocări multiculturale.

Există posibilitatea să apară foarte multe tensiuni şi atitudini radicale. Vreau cu tot dinadinsul ca fiecare cetăţean român să se simtă în siguranţă. Într-adevăr, în textul legii plecând de la ideea că anumite minorităţi sau anumite grupuri s-ar putea organiza în structuri politice a apărut şi definiţia în funcţie de apartenenţa politică. Spiritul legii nu a fost de a proteja oamenii politici de critici. Dar pentru a elimina orice risc care poate apărea, această noţiune va fi scoasă din lege", a declarat Liviu Dragnea.

Social-democratul susţine că obiectivul său a fost şi rămâne acela de a iniţia o educaţie pentru toleranţă. "Din acest motiv, ca iniţiator, voi depune în Camera Deputaţilor un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, să rămână la nivel simbolic. În Camera Deputaţilor vom analiza mult mai bine orice prevedere şi orice definiţie pentru a elimina orice risc."

Societatea civilă, nemulţumită de schimbările propuse de Dragnea

Schimbările pe care Liviu Dragnea a promis să le facă în textul legii care sancţionează "defăimarea socială" nu au convins societatea civilă. O serie de ONG-uri de marcă avertizează că aceste modificări nu remediază în niciun fel problemele fundamentale ridicate de iniţiativa pesedistului.

"Conform declaraţiilor deputatului Liviu Dragnea, acesta îşi asumă că va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenţei politice din lege, respectiv că va diminua cuantumul amenzilor. Presupunând că aşa se va întâmpla, aceste amendamente la proiect nu se adresează şi nu remediază în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecţie efectivă împotriva discriminării în România. (...)

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă (un element caracteristic regimurilor totalitare), permite sancţionarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităţilor minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutăţind prevederi din actuala legislaţie antidiscriminare şi încălcă directivele europene în materia nediscriminării", se arată în apelul societăţii civile.

În opinia ONG-urilor, acest proiect conţine definiţii vagi permiţând abuzuri, inclusiv limitarea libertăţii de exprimare. "Este de asemenea un proiect care instituie în interiorul CNCD-ului un alt organism de sancţiune inadecvat pentru domeniul discriminării, şi care nu respectă standarde de independenţă, transparenţă şi minime garanţii procesuale."

"Solicităm, astfel, retragerea imediată a proiectului. În cazul în care proiectul nu este retras, solicităm respingerea acestuia de Camera Deputaţilor. Solicităm, de asemenea, partidelor politice, pentru a-şi dovedi realul interes faţă de domeniul nediscriminării, să-şi sancţioneze primarii care evacuează forţat romi şi fără alternative decente de locuire, şi orice alt membru care se exprimă discriminatoriu sau se face vinovat de discriminare de orice fel", mai transmit organizaţiile respective.