Legea "defăimării sociale". Pus sub presiune, Dragnea dă un pas în spate

Preşedintele interimar al PSD a decis să opereze o serie de modificări în textul controversatei Legi a "defăimării sociale".
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Acuzat că prin aşa-numita Lege a "defăimării sociale" încearcă să pungă căluşul presei şi societăţii civile, şeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, a decis să dea un pas în spate. Social-democratul promite să facă unele modificări de substanţă în textul legii, astfel încât să evite potenţialul efect devastator asupra libertăţii de exprimare semnalat de opinia publică.

"Am urmărit toate observaţiile care au apărut în spaţiul public. În primul rând această lege nu este nici pe departe un mijloc de cenzură ci a fost gândită ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. În multe ţări sunt organizate în colegii, universităţi astfel de cursuri. Lumea civilizată îşi ia măsuri ... ca urmare a unor provocări multiculturale.

Există posibilitatea să apară foarte multe tensiuni şi atitudini radicale. Vreau cu tot dinadinsul ca fiecare cetăţean român să se simtă în siguranţă. Într-adevăr, în textul legii plecând de la ideea că anumite minorităţi sau anumite grupuri s-ar putea organiza în structuri politice a apărut şi definiţia în funcţie de apartenenţa politică. Spiritul legii nu a fost de a proteja oamenii politici de critici. Dar pentru a elimina orice risc care poate apărea această noţiune va fi scoasă din lege", a declarat Liviu Dragnea, citat de Hotnews.ro.

Şeful interimar al PSD susţine că obiectivul său a fost şi rămâne acela de a iniţia o educaţie pentru toleranţă. "Din acest motiv, ca iniţiator, voi depune în Camera Deputaţilor un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, să rămână la nivel simbolic. În Camera Deputaţilor vom analiza mult mai bine orice prevedere şi orice definiţie pentru a elimina orice risc."

"Vreau să mulţumesc tuturor celor care de bună credinţă şi-au exprimat criticile. Dar nu apreciez anumite opinii extrem de radicale care nu trebuie să fie încurajate. Nu vreau să am o atitudine dură dar vreau să ne gândim toţi cu toleranţă şi să nu uităm ce s-a întâmplat în martie 90 în România", a adăugat Liviu Dragnea.

În proiectul de lege respectiv, defăimarea socială este "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social".

Grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA".

Proiectul de lege în cauză prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială (1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimării este o persoană fizică sau 2.000-60.000 lei dacă discriminarea vizează un grup social).

Recomandăm şi Petiţie online. ONG-urile avertizează că Legea "defăimării sociale" subjugă presa şi societatea civilă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne