Leancă: "Respectul pentru principiile şi valorile stipulate în Constituţie poate fi consolidat doar prin fapte"

Premierul moldovean Iurie Leancă.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la conferinţa internaţională dedicată celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei Republicii Moldova, cu genericul „Rolul justiţiei constituţionale în protecţia valorilor statului de drept”, informează Moldpres citind Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului.

Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat importanţa Legii Supreme în istoria edificării statului, dar şi pentru viitorul ţării noastre. „În ultimul timp se fac auzite tot mai multe opinii privind necesitatea de a schimba Legea Supremă a ţării - fapt care, la rândul său, provoacă alte întrebări. Şi anume, dacă prevederile actualei Constituţii sunt în concordanţă cu realităţile, problemele şi obiectivele zilei. Sunt dezbateri pe care, cu doar câteva decenii în urmă, le-au avut şi democraţiile occidentale, cele care astăzi constituie un model pentru Republica Moldova”, a subliniat Leancă.

În acest context, Premierul i-a îndemnat pe participanţi la un schimb de opinii şi argumente, menţionând că în toate dezbaterile - şi mai ales în cele privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova – trebuie să se acţioneze foarte responsabil, ţinându-se cont de toate posibilele consecinţe pentru cetăţeni şi pentru stat.

Iurie Leancă a subliniat că puterea Constituţiei stă nu doar în text, menţionând că vitalitatea Legii Supreme se alimentează din valorile pe care e clădită o societate: ideile, obiceiurile, dialogul public şi politic dintre instituţii. Şeful Guvernului de la Chişinău şi-a exprimat convingerea că respectul pentru principiile şi valorile stipulate în Constituţie poate fi consolidat doar prin fapte.

„Constituţia a stabilit visul nostru comun despre o ţară în care am dori să trăim. Azi, de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună depinde când şi cum acest vis va deveni realitate. Fiecare an aduce noi experienţe, noi hotărâri ale Curţii Constituţionale, noi tendinţe în doctrina constituţională. Toate acestea pun într-o nouă lumină nu doar conţinutul şi spiritul Constituţiei, ci scot în evidenţă profunzimea respectului şi seriozitatea angajamentului nostru faţă de Constituţie”, a declarat Prim-ministrul.

Premierul a vorbit şi despre provocările, pe parcursul anilor, în ceea ce priveşte Legea Supremă. „Constituţia este cea mai înaltă lege a ţării, care stabileşte limitele pentru autorităţile statului, rolul exact al Curţii Constituţionale, şi care asigură protecţia drepturilor omului. Constituţia trebuie să fie respectată întotdeauna. Acesta este scopul nostru - de a stabili puterile Guvernului, de a delimita responsabilităţile puterilor în stat şi de a garanta faptul că toate autorităţile publice acţionează în strictă conformitate cu Legea Supremă. Doar atunci vom fi un stat cu adevărat democratic şi numai atunci drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi realizate în mod eficient”, a conchis Prim-ministrul.

Conferinţa dedicată celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei este organizată de Curtea Constituţională în cooperare cu Parlamentul. La inaugurare au participat şi Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, precum şi delegaţii din 30 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe