Senatorul american John McCain face apel la occidentali să le livreze arme forţelor Kievului

Senatorul republican John McCain
Senatorul republican John McCain (Brendan Smialowski / Getty Images)

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane John mccain, cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa Kremlinului, a făcut apel la Statele Unite ale Americii şi la aliaţii lor să le livreze arme forţelor Kievului, în caz contrar Ucraina ar deveni o ţară ''enclavizată'', relatează vineri AFP.

Senatorul republican a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat desfăşurarea a 4.000 de oameni şi a unui mare număr de tancuri la frontieră pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi să stabilească o legătură terestră cu Peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o la teritoriul său în martie.

''Putin, cu cât mănâncă mai mult, cu atât devine mai lacom'', a declarat presei mccain joi la Kiev, în cursul celei de-a patra vizite a sa în Ucraina de la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici în februarie a.c.

John mccain a făcut apel la preşedintele american Barack Obama şi la comunitatea internaţională ''să-i furnizeze de urgenţă arme defensive şi informaţii'' guvernului preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko în scopul de a-l ajuta să păstreze integritatea teritorială a Ucrainei.

Kremlinul a dezminţit că a avut vreun rol într-o recentă contraofensivă care le-a permis combatanţilor separatişti să preia controlul unei vaste zone de coastă din sud-estul Ucrainei la Marea Azov legând Rusia de Crimeea.

În absenţa livrării de arme către armata ucraineană, s-ar putea să ne trezim cu ''o Ucraina enclavizată'', a avertizat mccain.

Joi, Pentagonul a avertizat că Rusia a masat la frontiera sa cu Ucraina trupe şi material cu ''un potenţial de distrugere fără precedent''.

John mccain a acuzat, de asemenea, Moscova că încearcă să menţină incertitudinea în ce priveşte statutul estului Ucrainei, o ameninţare care, în opinia sa, va împiedica NATO să examineze candidatura Kievului la aderarea Alianţei Atlantice, potrivit unei proceduri în vigoare.

''Ceea ce ar vrea Vladimir Putin este un conflict îngheţat'', a estimat mccain într-o aluzie la conflictele teritoriale din ţări precum Georgia sau Republica Moldova.

Putin a prezentat miercuri un plan în şapte puncte pentru reglementarea crizei din Ucraina, spunând că speră într-un ''acord final '' între Kiev şi rebelii proruşi vineri. Potrivit lui Putin, este vorba de ''a pune capăt operaţiunilor ofensive'' în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), atât de către armata ucraineană, cât şi de către rebeli.

Parlamentari şi media ucrainene au considerat acest plan drept un proiect deghizat de capitulare a forţelor ucrainene şi au făcut apel la preşedintele Poroşenko să-l respingă. Dar Poroşenko a anunţat joi că un acord de încetare a focului în estul Ucrainei ar urma sa fie semnat vineri la Minsk (Belarus).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe