Leancă acuză reporterii Jurnal TV de „lipsă de bun simţ”. Stela Jantoan: Într-un stat civilizat, Leancă şi-ar fi dat demisia

Indiferent cât ar încerca să le ascundă, neregulile încep să iasă la iveală, cetăţenii ajungând în timp să afle tot mai multe nume ale persoanelor implicate în schema de devalizare a sistemului bancar moldovenesc.
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

În urma unei investigaţii marca Jurnal TV, cetăţenii au aflat că în luna mai a anului 2014, fiul mai mic al lui Iurie Leancă, Liviu Tristan a absolvit un ciclu de studii preuniversitare la un colegiu privat din Marea Britanie, în oraşul Cambridge. Plata pentru studii, circa 40.000 dolari a fost făcută de către Ilan Şor, mai exact, de una dintre firmele sale implicate în furtul miliardului.

Încercarea jurnaliştilor de la Jurnal TV de a obţine de la fostul premier moldovean o reacţie pe marginea investigaţiei date s-a soldat cu eşec. Mai mult decât atât, faptul că reporterul Jurnal TV îl aştepta pe Leancă în faţa porţii la ora 8:30 dimineaţa i s-a părut politicianului ca fiind „nesimţire crasă” şi „lipsă de bun simţ”.

În context, fosta deputată în Parlament Stela Jantoan consideră că, în mod normal, Leancă ar fi trebuit să-şi dea demisia, lucru care s-ar fi întâmplat dacă trăiam într-un stat civilizat. Aceasta a mai adăugat că dacă actuala guvernare într-adevăr ar fi ţinut la banii cetăţenilor Republicii Moldova, care au fost plătiţi companiei Kroll pentru rapoartele privind furtul miliardului, acum s-ar fi cunoscut deja toate drumurile miliardului şi numele persoanelor implicate.

Pe de altă parte, fosta deputată a ţinut să sublinieze că, indiferent cât ar încerca să ascundă, lucrurile încep să iasă la iveală, devenind tot mai evidente, „cum este cazul dlui Leancă, fostului „simplu prim-ministru”, care cu aceşti bani sustraşi de la BEM şi alte bănci devalizate din Republica Moldova a plătit studiile feciorului său”.

„Eu mereu am fost de părerea că politicienii care îşi scot copiii la studii în afara statului Republica Moldova, cu sume care nu corespund veniturilor lor, se află aici într-o deplasare de serviciu, folosind pârghiile statului pentru a putea să-şi umple conturile cu bani, iar când va veni ziua în care nu vor mai avea puterea propriu-zisă, îşi vor face uşor bagajele, întrucât aici nu-i ţine nimic. Ei îşi pregătesc odraslele pentru o altă viaţă. E clar că aici moralitatea nu-şi are loc”, a declarat deputatul liberal, Lilian Carp în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Precizând că transferurile au fost efectuate în anul 2012, când Leancă ocupa funcţia de ministru de Externe, comentatorul politic Victor Ciobanu a menţionat că cel mai important în investigaţia Jurnal TV este faptul că toate rulajele de la toate firmele se află în posesia Procuraturii Generale. Totuşi, după episodul cu asumarea de răspundere din septembrie şi acordarea garanţiei de 9,5 miliarde lei în noiembrie 2014, nu s-a făcut nimic, însă chiar „acolo trebuie urmărite rulajele, inclusiv la dl Leancă, şi sunt sigur că vom descoperi sume mult mai mari”.

„Noi vorbim de sume de 40 mii dolari”, totuşi în timp ce 99 la sută din populaţia Republicii Moldova nu-şi imaginează cât reprezintă asta, suma de bani deja este considerată foarte mică în raport cu suma furată. Leancă se face vinovat odată ce şi-a asumat răspunderea şi a acordat prima garanţie care ulterior a fost transferată pe umerii cetăţenilor, consideră Victor Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe