Lazăr, încântat de proteste: Magistraţii au luat o atitudine care la nivel european e o lecţie anticorupţie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a arătat încântat de protestele colegilor săi magistraţi împotriva planurilor coaliţiei PSD-ALDE-UDMR din Parlament, catalogându-le drept "o lecţie anticorupţie la nivel european".
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Magistraţii români au luat o atitudine care la nivel european înseamnă o lecţie anticorupţie, a reacţionat marţi, la intrarea în sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr, referindu-se la protestele judecătorilor şi procurorilor împotriva modificărilor legislative pe care parlamentarii intenţionează să le facă în domeniul justiţiei.

"Este o veste bună privind partea pozitivă a lucrurilor, în sensul că avem o magistratură la nivel european, o magistratură matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa Justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România. Magistraţii se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, ba dimpotrivă, au arătat că nu le este indiferent faptul că independenţa Justiţiei române poate fi afectată şi în aceste condiţii magistraţii au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie", a declarat Lazăr, citat de Agerpres.

Întrebat dacă magistraţii pot fi sancţionaţi în vreun fel, Augustin Lazăr a invocat scrisoarea de luni a preşedintei CSM, Mariana Ghena, precizând totodată că cine are calitatea de magistrat "ştie ce are de făcut".

"Vă rog să observaţi că avem o scrisoare a preşedintei CSM, care arată acelaşi lucru pe care îl doresc şi magistraţii, în sensul că ne aşteptăm la un dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penal şi de procedură penală. Ne aşteptăm la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, Ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie şi acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune în acest domeniu. În niciun caz nu se poate face într-o manieră accelerată şi aşa cum vedem noi, de azi pe mâine. Un text de lege se gândeşte îndelung, se studiază cu referire la consecinţele, la impactul pe care poate să-l aibă în practică şi apoi este votat şi adoptat ca lege", a explicat Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne