Lazăr, după ce Tudorel Toader i-a cerut revocarea: E un demers de destabilizare a Ministerului Public

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare a sa din funcţie.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Procurorul general Augustin Lazăr a susţinut miercuri seară, la sediul Ministerului Public, o conferinţă de presă, la foarte scurt timp după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat "revenirea la normalitate", respectiv declanşarea procedurii de revocare a sa din funcţie, pe motiv că "a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional".

"Cu doar două zile în urmă Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluare a activităţii manageriale prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, îl dă Comisiei de la Veneţiei. Justiţia este un serviciu public, independent, aflat în slujba cetăţenilor şi nu în slujba Executivului. Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. Cu referire la concluziile şi exagerările vizibile şi interesate ale ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în cursul zilelor următoare. Pentru moment, doresc să fac câteva precizări", a declarat Lazăr.

Şeful Ministerului Public a explicat că şi-a exercitat obligaţia managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituţional la adresa numeroaselor atacuri la adresa sistemului judiciar.

"Libertatea de exprimare în situaţia unui magistat de rang înalt trebuie folosită pentru a asigura supremaţia legii. La sfârşitul anului trecut, Inspecţia Judiciară a efectuat un control la Parchetul General vizând eficienţa actului managerial şi concluziile au fost pozitive. La mai putin de un an, nemulţumit de concluziile IJ, domnul ministru înţelege să pună sub semnul întrebării competenţele acestei instituţii. În cursul acestui an, activitatea mangerială a PG a fost evaluată de Consiliul Superior al Magistraturii, concluziile fiind pozitive, am fost notat cu foarte bine", a afirmat Lazăr.

În opinia procurorului general, în condiţiile în care atât controlul IJ cât şi evaluarea CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei reprezintă un demers de natură a destabilza Ministerul Public.

"Într-un context sensibil pentru sistemul judiciar - şi am în vedere legile Justiţiei şi Codurile Penale - stabilitatea funcţiei de PG este esenţială pentru stabilitatea instituţională. În zilele următoare, voi preciza punctual şi veţi vedea cât de clare sunt exagerările pe care ministrul Justiţiei sau autorii acestei analize, cine or fi ei, le-au făcut. Eu o să vă dau exemplu doar de două astfel de exagerări, pentru a vedea care e calitatea şi rigoarea unei analize făcute de ministrul Justiţiei din România", a punctat Lazăr.

Procurorul general a subliniat că, timp de 36 de ani, a fost întotdeauna evaluat cu "foarte bine".

"Pentru liniştea dvs., vreau să vă spun că am fost notat timp de 36 de ani cu 'foarte bine'. Conform legii, cine candidează pentru o funcţie de conducere, la ultima evaluare trebuie să aibă 'foarte bine'. Că ea a fost acum un an, trei ani, evaluarea trebuie să fie 'foarte bine'. E foarte uşor de înteles că nu a putut fi nicio conspiraţie între fostul ministru al Justiţiei - cum pretinde dl Toader -, CSM, preşedinte care să se prefacă că nu observă lipsa unei condiţii. Cine a avut 36 de ani doar calificativul 'foarte bine' şi niciodată nu a fost contestat sub aspectul instanţei profesionale pe care o are... Vă mai dau un exemplu, spune analiza că PG nu a luat nicio atitudine, ba dimpotrivă, a încurajat manifestările de indisciplină din Ministerul Public. O minimă diligenţă din partea celui sau celor ce au făcut acest raport se solda cu comunicarea celor 16 solicitări pe care le-am făcut de-a lungul mandatului meu către IJ, dintre ele 2 privesc procurori din DNA, 6 vizează acţiuni disciplinare faţă de procurori. Şi atunci, de ce zic autorii acestei lucrări că PG a încurajat aceste fapte?", a menţionat Lazăr.

Potrivit procurorului general, un atare semnal din partea Executivului are semnificaţia încălcării indepedenţei PG, în condiţiile în care dosare de interes maxim pentru opinia publică sunt în curs de soluţionare.

"Toată lumea aşteaptă să nu mai plătim daune, să nu mai avem condamnări la CEDO pentru marile dosare... iar în public toată lumea spune că nu am manifestat diligenţă către procurori să facă dosarele! Păi cum să fac asta, dacă la fiecare câteva luni echipele de procurori care se ocupă de dosare sunt destructurate! La final, doresc să le transmit cetăţenilor români să aibă încredere în procurori şi îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei (...) în sensul de a reprezenta cu profesionalism, în sensul de a respecta drepturile cetăţenilor... Vă rog să îmi scuzaţi starea emoţională, dar mă simt într-un moment special nu doar al carierei mele, ci un moment special al României. Vom transmite făclia demnităţii şi indepedenţei magistraţilor pentru generaţiile viitoare", a conchis Lazăr.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne