Lavrov: Acuzaţiile UE împotriva Gazprom sunt “inacceptabile”

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.04.2015

Gazprom, gigantul rus în producţia şi vânzarea de gaze, a fost acuzat miercuri de Comisia Europeană de suprataxarea clienţilor din estul Europei şi de obstrucţionarea competiţiei, susţine Euronews.

“Pe baza investigaţiei sale, opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre“, se arată într-un comunicat al CE, preluat de Ziarul Financiar.

“Toate companiile care operează pe piaţa europeană - indiferent dacă sunt sau nu europene - trebuie să respecte legislaţia Uniunii Europene”, a declarat comisarul UE pentru competiţie Margrethe Vestager.

Totuşi, compania rusă a declarat că aceste acuzaţii sunt nefondate, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că UE încearcă să aplice retroactiv noi reguli asupra unor contracte de lungă durată.

“Acest lucru este absolut inacceptabil, cel puţin deoarece am avut acordul de Parteneriat şi Cooperare cu UE începând cu 1999 şi pe care nicio tabără nu l-a suspendat, şi este scris negru pe alb că părţile [semnatare] nu vor lua măsuri care vor duce la deteriorarea condiţiilor de afaceri”, a declarat Lavrov.

Grupul dispune acum de 12 săptămâni pentru a răspunde şi poate solicita să fie audiat pentru a-şi prezenta argumentele.

“Aceste cazuri nu sunt politice”, a declarat Vestager. “Şi, sper, că singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că sunt cazuri legate de competiţie, construite pe fapte, interpretarea faptelor şi pe dovezi.”

Bruxelles-ul vizează firmele care abuzează de poziţia lor pe piaţă şi săptămâna trecută a atacat gigantul american Google, conform Euronews.

Ancheta împotriva Gazprom a început în septembrie 2012, înainte ca Rusia să anexeze peninsula ucraineană Crimeea şi să înfurie Occidentul.

Mai mult, Comisia Europeană poate oferi amenzi de până la 10% din vânzările globale ale companiei ruseşti – adică o posibilă penalizare de 10 miliarde de dolari pentru Gazprom, care furnizează aproape o treime din gazul către UE, în timp ce jumătate din această cantitate trece prin Ucraina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor