Laszlo Tokes: Avem nevoie de o instanţă internaţională pentru condamnarea comunismului

Episcopul reformat Laszlo Tokes. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.03.2010

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat luni, la Oradea, că este nevoie să se înfiinţeze o instanţă internaţională pentru condamnarea crimelor regimurilor comuniste din Europa, pe modelul Tribunalului de la Nürnberg, care a condamnat liderii Germaniei naziste, arătând că această concluzie a fost agreată de toţi participanţii la Conferinţa Internaţională "Crimele Regimului Comunist" de la Praga.

"Nazismul şi comunismul sunt gemeni. Este inadmisibil ca, în timp ce negarea Holocaustului poate fi pedepsită de lege, negarea terorii comuniste nu este supusă niciunei astfel de rigori. Este de neînţeles de ce Occidentul tratează cu indiferenţă această temă a condamnării comunismului, insinuând necesitatea creştină de a ierta păcatele şi a uita trecutul. Nu poate fi însă vorba despre iertarea păcatelor fără o penitenţă anterioară. Consider că înfiinţarea unei instanţe internaţionale pentru condamnarea crimelor comunismului ar face cu adevărat dreptate victimelor acestui regim", a declarat europarlamentarul, într-o conferinţă de presă.

Laszlo Tokes a participat, în perioada 24-26 februarie, alături de reprezentanţi ai Institutului de Investigarea şi Condamnare a Crimelor Comunismului din România, la Conferinţa Internaţională "Crimele Regimului Comunist" de la Praga, cu această ocazie fiind adoptată o declaraţie în 11 puncte, printre acestea numărându-se şi înfiinţarea instanţei internaţionale pentru condamnarea crimelor regimurilor comuniste din Europa.

Eurodeputatul a precizat că participanţii la conferinţă, în principal specialişti ai institutelor de studiere a crimelor comunismului, au vorbit despre modul în care ţările din care provin au tratat acest regim totalitar.

În Cehia, de exemplu, a declarat Laszlo Tokes, specialiştii au găsit dovezi care indică uciderea de către comunişti a 288 de persoane care au încercat să treacă graniţa prin locuri neautorizate, printre acestea numărându-se şi cetăţeni ai altor ţări comuniste. Au fost găsite şi dovezi care atestă faptul că membri ai armatei comuniste au ucis prin bătăi sau înfometare anumiţi cetăţeni din simpla dorinţă de a le moşteni averile.

În România, IICCR a făcut demersuri pentru începerea procedurilor penale împotriva a 300 de persoane care sunt suspectate că ar fi comis crime în timpul regimului comunist din ţara noastră. Raluca Grosescu, specialist în cadrul IICCR, a atras atenţia, în timpul lucrărilor conferinţei, asupra lipsei cadrului legislativ adecvat în ceea ce priveşte condamnarea crimelor comunismului.

Grosescu a subliniat că, deşi în 1969 România a ratificat Convenţia de la Geneva privind interzicerea şi pedepsirea crimelor împotriva umanităţii, aceasta nu a fost aplicată în niciun stat socialist, deşi, chiar şi potrivit legilor Republicii Socialiste România, convenţia ar fi avut prioritate legislativă. Mai mult, în Codul Penal, modificat şi aflat în vigoare în acest moment, lipseşte articolul privind crimele împotriva umanităţii.

În cadrul conferinţei, pe 22 februarie, a fost vernisată expoziţia "Exhumarea Victimelor Securităţii", aparţinând IICCR, expoziţie găzduită de Universitatea Charles din Praga până pe 7 martie. La vernisaj au fost prezenţi, alături de Laszlo Tokes, şi Daniela Gîtman, ambasadorul României la Praga, precum şi Cazimir Ionescu, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor