La un an de la catastrofa de la Fukushima, contaminarea este 'cronică şi de durată'

Centrala nucleară de la Fukushima (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.02.2012

La un an de la catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima, contaminarea radioactivă a scăzut mult, dar este 'cronică şi de durată', a arătat marţi Institutul francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN), într-un raport elaborat pe baza constatărilor echipelor aflate la faţa locului şi a datelor furnizate de autorităţile japoneze, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi.

'Contaminarea iniţială produsă de accident a scăzut puternic, dar acest lucru nu înseamnă că nu mai există. Astăzi şi mulţi ani de acum înainte, suntem într-o stare de contaminare cronică şi perenă a mediului', afirmă Didier Champion, director la IRSN. 'Există riscuri de expunere cronică, în doze mici, desigur, dar care se pot acumula cu timpul dacă nu avem grijă', adaugă acesta, insistând pe necesitatea de a controla contaminarea anumitor produse alimentare, precum laptele, fructele, ciupercile, vânatul şi peştele.

Potrivit estimărilor, care sunt încă provizorii, efectuate de IRSN din momentul catastrofei, emanaţiile de iod radioactiv în atmosferă au ajuns la 408 milioane de miliarde de Bq (becquerel), cifră impresionantă, dar de zece ori mai mică decât cea a exploziei centralei de la Cernobâl, în 1986. Acest tip de iod are o 'perioadă radioactivă' foarte scurtă şi a reprezentat un risc pentru mediu şi sănătatea oamenilor în primele săptămâni de după accident.

Dar cele trei reactoare afectate şi exploziile de hidrogen în clădirile centralei au eliberat, de asemenea, mari cantităţi de cesiu radioactiv, cu o durată de viaţă mult mai mare: 58 milioane de miliarde de Bq, adică de aproape trei ori mai puţin ca la Cernobâl. Cesiul 137 are o perioadă radioactivă de treizeci de ani şi a rămas acum 98% din radioactivitatea iniţială din mediu, nivel care va fi de doar 81% în 2020, subliniază directorul IRSN.

În total, din cei aproximativ 24 000 de km2 din teritoriul japonez contaminaţi cu cesiu 137, numai 600 km2 ar depăşi acum pragul de 600.000 Bq(m2, potrivit IRSN. 'Suprafeţele contaminate din Japonia sunt mult mai mici decât cele din jurul Cernobâlului, în ceea ce priveşte nivelul de contaminare, ceea ce se explică prin faptul că o mare parte din emanaţii s-au dispersat deasupra Pacificului', potrivit raportului.

Există totuşi terenuri contaminate ca 'petele de pe blana leopardului', până la o distanţă de 250 km de centrală, cu zone în care s-au acumulat depunerile radioactive din cauza ploilor şi a scurgerii apelor în şiroaie. Până acum nu a fost semnalată nicio victimă directă a accidentului nuclear, dar există o mare incertitudine în ceea ce priveşte expunerea potenţială a populaţiei şi a dozelor primite de angajaţii centralei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor