La Los Angeles, un soft ajută la prevenirea infracţiunilor

(Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
04.07.2012

La Los Angeles, s-a testat de mai multe luni un software care le indică direct poliţiştilor ora şi zona în care să patruleze. În mod concret, ei primesc înainte de fiecare patrulare o hartă scoasă la imprimantă în care sunt marcate zone, pe o rază de circa 150 m2, în care există riscul de producere a unor infracţiuni, scrie Le Figaro în ediţia de marţi.

Rezultat al unor cercetări antropologice şi informatice efectuate de universităţile din Santa Clara şi California, acest software se bazează pe un algoritm aproape echivalent cu cel care permite prezicerea replicilor unui cutremur de pământ. El se bazează în special pe date referitoare la localizarea, numărul şi tipurile de infracţiuni comise (furturi de maşini, spargeri) într-o anumită zonă, în scopul prevenirii producerii de infracţiuni.

Programul se concentrează pe zonele unde sunt comise cele mai multe infracţiuni şi caută un tipar al tuturor infracţiunilor produse la cel mult 150 de m2 de o anumită faptă. Acest program nu vizează prinderea răufăcătorului asupra faptului, ci mai degrabă prevenirea infracţiunilor, deoarece simpla prezenţă a unei patrule într-un loc unde probabilitatea de comitere a unei infracţiuni este foarte mare ar putea avea un efect de descurajare a delincvenţilor.

'Ceea ce contează nu este câte persoane sunt prinse, ci câte infracţiuni sunt zădărnicite', a declarat şeful poliţiei din Los Angeles pentru canalul de televiziune CBS.

Noul soft, propus de compania privată PredPol, a fost testat în diverse cartiere din Los Angeles, precum şi la Santa Cruz. Potrivit poliţiei, progresele sunt evidente: 'Am împiedicat producerea unui mare număr de spargeri', a declarat căpitanul Sean Malinowski pentru Associated Press. Potrivit Predpol, numărul spargerilor a scăzut cu 27% în raport cu anul precedent la Santa Cruz. În perioada noiembrie 2011-aprilie 2012, scăderea numărului de spargeri ar fi de 25% în cartierele din Los Angeles, unde se aplică acest program.

Aplicarea softului a fost deja extinsă la noi cartiere din Los Angeles iar alte oraşe intenţionează să instaleze acest program, potrivit Technology Review. În 2011, această iniţiativă a fost clasificată de revista Time printre cele mai bune 50 de invenţii ale anului. Rămâne de văzut dacă spărgătorii şi hoţii nu se vor adapta şi ei acestei noi practici, de exemplu prin piratarea localizărilor furnizate poliţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor