La GAUDEAMUS: "Un coup de foudre litteraire"

Lansare de carte, Fundaţia Academia Civică, din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2012
Lansare de carte, Fundaţia Academia Civică, din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2012 (Epoch Times România)

Desigur, Târgul GAUDEAMUS însuşi este, în totalitatea lui, un eveniment cultural. Amploarea lui este dată de mulţimea evenimentelor care se desfăşoară în acelaşi timp: lansări de carte, în prezenţa autorilor, criticilor şi editorilor, conferinţe, mese rotunde, proiecţii de filme, spectacole etc. Aşa a fost şi sâmbătă, 24 noiembrie, de unde am ales mai întâi, pentru cititorii noştri, întâlnirea participanţilor la revolta din 15 noiembrie 1987, de la Braşov, cu cititorii.

Această întâlnire a fost organizată de Fundaţia Academia Civică, prilej cu care au fost lansate şi mai multe volume apărute sub egida acestei instituţii. Printre invitaţi s-au numărat: Romulus Rusan, Dan Iacob, Nistor Man, Vasile Baghiu, Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea, Andreea Cârstea şi Traian Călin Uba. Am putut astfel afla amănunte cu privire la istoria revoltei de la Braşov direct de la unii eroi ai ei. Ei merg acum prin şcoli, depănându-şi amintirile, iar elevii sunt surprinşi de faptul că întâmplările sunt atât de aproape în timp. Întrebarea dacă a meritat sau nu să iasă atunci în stradă li se pare acestor eroi, cum este şi firesc, stupidă.

O imensă tristeţe îi cuprinde pe participanţi în faţa prezentului, plin de dezamăgiri. În noiembrie 1987, au protestat aproximativ 12.000 de braşoveni, nu doar muncitori, ci din toate categoriile sociale. Urmările au fost îngrozitoare pentru cei direct implicaţi: anchete, bătăi, procese, deportări. Unii dintre ei au murit destul de tineri, la scurtă vreme după toate acestea. Oare cât din toate durerile acestea atât de reale pot transmite cărţile?

Am mers apoi la standul Editurii Humanitas, întotdeauna animat, unde cunoscutul scriitor şi critic literar, Dan C. Mihăilescu, şi-a prezentat ultimele sale volume, „I. L. Caragiale. Cele mai frumoase scrisori alese” şi „I. L. Caragiale. Despre lume, artă şi neamul românesc”. Parcurgând aceste două volume, cititorii vor afla, unii cu multă uimire, un altfel de Caragiale, care, sub masca râsului, ascunde o mare seriozitate şi o mare iubire pentru poporul român.

În fine, una dintre cele mai importante manifestări culturale din cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS s-a petrecut la standul Editurii Spandugino, stand onorat şi de înalţi oaspeţi din străinătate: Excelenţa Sa Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei în România şi în Republica Moldova, şi Alteţa Sa Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza. Cei doi invitaţi au prezentat-o pe scriitoarea Kim Thuy, venită special la Bucureşti cu prilejul lansării volumului său, „Pentru tine”, apărut la Editura Spandugino, pe care l-a scris în colaborare cu Pascal Janovjak.

Kim Thuy a părăsit Vietnamul la vârsta de 10 ani, pentru a ajunge în Canada, unde trăieşte de peste 30 de ani. Pascal Janovjak s-a născut la Basel, mama sa fiind franţuzoaică, iar tatăl, slovac; a locuit în Iordania, Liban, Bangladesh, apoi în Palestina, înainte de a se stabili la Roma. Kim şi Pascal s-au întâlnit în Monaco, iar volumul „Pentru tine” este continuarea dialogului dintre ei. Amândoi au venit acum câteva zile în România, dar la lansarea cărţii a participat doar Kim, întrucât Pascal a trebuit să plece.

Prezentând volumul, Excelenţa Sa Philippe Beaulne l-a calificat drept „un eveniment cultural”, remarcând totodată că Alteţa Sa Şerban Dimitrie Sturdza şi scriitoarea de origine vietnameză au în comun părăsirea ţărilor natale şi dorul de locurile de baştină. De altfel, Alteţa Sa a prezentat-o pe Kim şi la ediţia de anul trecut a Târgului GAUDEAMUS, cu prilejul apariţiei primului volum al autoarei, „Ru”, publicat tot de Editura Spandugino. „Pentru tine” este o carte numită de presa francofonă „un coup de foudre litteraire”. Cuvintele rostite de cei doi înalţi oaspeţi din Canada la adresa autoarei prezente la lansare au fost dintre cele mai elogioase, iar numărul cititorilor dornici de a obţine un autograf de la Kim Thuy a fost impresionant.