La Chişinău a fost inaugurat un laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide

Epoch Times România
10.07.2014

Agenţii economici care vor dori să importe sau să exporte fructe şi legume vor putea testa cantitatea reziduurilor de pesticide din produsele lor în cadrul unui laborator dotat cu tehnică modernă, inaugurat joi la Chişinău.

Laboratorul este acreditat internaţional şi datorită folosirii utilajelor de ultimă generaţie permite agenţilor economici să economisească timp şi bani. De exemplu, un comerciant care vrea să exporte roşii va achita 140 de lei pentru determinarea fiecărui tip de pesticid şi va putea lua certificatul de la laborator în 2-3 zile.

Nicanor Cernauţan, director al Centrului de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei, a afirmat că tehnica utilizată are capacitatea de a aprecia 250 de pesticide, însă în prezent pot fi determinate doar 39.

Pentru deschiderea laboratorului, România a acordat 300.000 de euro şi urmează să mai ofere 150.000. În plus, partea română a susţinut autorităţile de la Chişinău în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei în domeniu şi instruirea specialiştilor. Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, a specificat că sprijinul nu se va opri aici.

Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat că laboratorul este poarta de acces a produselor moldoveneşti pe piaţa agroalimentară a Uniunii Europene.

Ion Sula, director al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a afirmat că în baza certificatelor eliberate de laborator instituţia va decide dacă produsele pot fi exportate, reexportate sau vândute pe piaţa internă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor