La cea de-a zece aniversare, auto-incendierea din Piata Tiananmen: regimul chinez insceneaza crime pentru a sustine o campanie de genocid (video)
In urma cu zece ani in Piata Tiananmen din Beijing s-a desfasurat o inscenare ucigasa. La directiva autoritatilor, cinci persoane si-au dat foc in fata echipelor de cameramani aflate "din intamplare" in preajma. Doi dintre participanti au murit in urma incidentului.
Mass-media de stat din China a pornit o campanie de incitare la ura imediat dupa incident, afirmand ca cei care si-au dat foc in piata erau aderenti Falun Gong, sustinand ca au fost condusi la sinucidere de practica spirituala. Incidentul a fost folosit masiv pentru a instiga la ura impotriva Falun Gong, si pentru a justifica o campanie brutala de arestari si torturi in masa, care incepuse in iulie 1999, cu peste 1,5 ani inainte.
La scurt timp dupa eveniment, Centrul de Informare Falun Gong a descoperit rapid "gauri" semnificative si neconcordante grave in versiunea oficiala, si a subliniat ca Falun Gong interzice strict omorul in orice forma, inclusiv sinuciderea. Dintre neconcordante, mentionam:
1. nu se stie cine a filmat incidentul. Initial autoritatile chineze au afirmat ca a fost filmat de o echipa CNN, care insa a negat vehement.
2. rapiditatea cu care a fost publicata stirea este suspecta, de obicei stirile de acest gen sunt publicate cu mari intirzieri, datorita cenzurii
3. pe materialul dat cu incetinitorul se poate observa ca una dintre femeile despre care se afirma ca au murit din cauza arsurilor este lovita cu putere in cap cu un obiect, de catre un barbat aflat in apropiere
4. unele parti din material par filmate cu camere de la departare, de pe cladiri oficiale. In aceste cadre se pot observa o multime de persoane imbracate in uniforma, care se plimba in apropierea locului unde se petrece actiunea, fara sa se grabeasca sau sa se precipite.
5. cel mai ciudat este ca flacarile de pe cei care si-au dat foc sunt stinse cu estinctoare, la mai putin de 2 minute de la incendiere. In conditiile in care evenimentul a avut loc in mijlocul Pietii Tiananmen din Beijing, unde nu exista estinctoare si unde pana la cel mai apropiat punct anti-incendiu se parcurg mai multe minute in fuga, este neclar cum au ajuns estinctoarele la cei care si-au dat foc.
6. raportand pentru Washington Post pe 4 februarie 2001, Philip Pan a calatorit in orasul natal al unor (doua) participante la auto-incendiere - cele care au murit. Semnificativ, dar nesurprinzator, el a descoperit ca ele nu au practicasera niciodata Falun Gong.
Povestea si-a urmat cursul, o multime de dovezi descoperite sugerand ca autoritatile chineze au pus in scena episodul auto-incendierii cu scopul de a sustine prin instigare la ura genocidul deja inceput impotriva aderentilor Falun Gong.
In ciuda fraudei grosolane, materialul propagandistic a fost difuzat neincetat de catre televiziunea chineza si in mod repetat in presa, instigand in mod eficient la ura si neincredere impotriva grupului Falun Gong in China. Rapoartele despre condamnarea practicantilor Falun Gong la inchisoare fara proces, campaniile de tortura si de ucidere, au crescut dramatic. Sentimentul crescand de ingrijorare in randul poporului chinez, in legatura cu campania de "eradicare" condusa de Partidul Comunist Chinez (PCC) impotriva practicantilor Falun Gong, a fost inlocuit cu indiferenta sau chiar cu ura alimentata de PCC.
Esecul agentiilor de presa din Occident de a face cercetari pentru evaluarea nepartinitoare a materialului au condus de prea multe ori la acceptarea liniei Partidului Comunist cu privire la identitatea victimelor auto-incendierii. Si acest lucru nu a facut decat sa intareasca efectul de propaganda al auto-incendierii - si sa genereze ura fata de aderentii Falun Gong in China.
La a zecea comemorare a auto-incendierii, Centrul de Informare Falun Dafa implora mass-media sa analizeze atent faptele si sa raporteze responsabil despre acest eveniment cu efecte dramatice pentru zeci de mii de vieti. Costul uman al intelegerii eronate va fi mult prea mare.
Stiri si rapoarte relevante.
Washington Post, "Focul uman aprinde misterul chinez," Pan Philip, 04 februarie 2001:
http://www.faluninfo.net/article/634/?cid=67
Philip Pan de la Washington Post a calatorit la Kaifeng pentru a investiga faptele legate de doua dintre victimele care si-au dat foc si care au murit din motive legate de eveniment, doamna Liu Chunling si fiica ei de 12 ani. Raportul lui a scos in evidenta indoieli serioase cu privire la faptul ca victimele ar fi fost practicante Falun Gong. "Este ceva in neregula cu ele ... Erau cunoscute pentru faptul ca se bateau intre ele, ceea ce este extrem de neobisnuit printre practicanti... Nimeni nu le-a vazut vreodata practicand Falun Gong..."
Washington Post, "China pune in scena invinuirile de crima pentru jurnalistii straini," Pan Philip, 08 februarie 2001:
http://english.falundafamuseum.org/b5/01/02/08/1436.html
Un articol al ziarului Washington Post a adresat pentru prima data intrebari ale aderentilor Falun Gong din Occident despre motivul pentru care regimul chinez s-a "intamplat" sa aiba o echipa de filmare la fata locului pentru a filma auto-incendierile. Oficialii chinezi au sustinut ca filmarea incidentului a fost facuta la CNN, dar CNN a negat, aratand ca in ziua respectiva cameramanul CNN fusese arestat in Piata.
Din cauza investigatiilor sale Phillip Pan a fost expulzat din China.
Declaratia Natiunilor Unite, facuta in timpul sesiunii cincizeci si trei in sub-comisia privind promovarea si protectia drepturilor omului din august 2001:
"Regimul (chinez), scoate in evidenta incidentul presupus de auto-incendiere din Piata Tiananmen pe 23 ianuarie 2001, afirmand ca acesta este dovada ca Falun Gong este un" cult malefic". Cu toate acestea, am obtinut un material video al incidentului care, in opinia noastra dovedeste ca acest incident a fost organizat de catre guvern".
"Foc Fals", un documentar premiat care vorbeste despre auto-incendiere
http://www.falsefire.com/
Documentarul "False Fire", care examineaza punctele suspecte din incidentul "auto-incendierii" din Tiananmen, a castigat un premiu onorific la editia 51 a Festivalul International de Film din Columbia pentru abordarea sa analitica si expunerea tragicului eveniment.
O secventa in slow-motion luata din materialul publicat de "China Central Television" arata ca una dintre persoanele care si-au dat foc, Liu Chunling - care in versiunea oficiala se presupune ca a murit din cauza arsurilor - a primit de fapt o lovitura la cap cu ceva care arata ca o bara de metal. Lovitura a fost aplicata de catre un barbat purtand o haina groasa, aparent uniforma. Liu este vazuta cazand instantaneu la pamant si cel mai probabil a murit din cauza aceastei lovituri.
Boston Globe, Falun Gong Apel pentru Ajutor, Charles A. Radin, 19 aprilie 2001.
http://old.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=4401
Charles A. Radin de la Boston Globe participa la o conferinta de presa in ajunul unei sesiuni a Comisiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului de la Geneva. El scrie, "partea cea mai izbitoare a prezentarii de ieri a fost vizionarea materialului in slow-motion, a footage-ului despre care guvernul chinez afirma ca prezinta moartea prin incediere a membrilor Falun Gong ... Guvernul a difuzat in mod repetat acest film. In versiunea incetinita, se pare ca Liu Chunling, una dintre cele doua persoane care au murit, nu s-a prabusit din cauza flacarilor, ci din cauza loviturii date de un om imbracat intr-un palton militar pe care membrii Falun Gong l-au identificat ca fiind ofiter de politie. "
Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati ...
Privire de ansamblu asupra auto-incendierii din Piata Tiananmen: http://faluninfo.net/article/837/
Investigarea descopera mai multe detalii: http://faluninfo.net/article/261/