La Bender, joi, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control

Conflictul armat de pe Nistru (arhivă)
Conflictul armat de pe Nistru (arhivă) (Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
28.02.2014

La Bender s-a desfăşurat joi şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), informează Moldpres citând un comunicat al Delegaţia Republicii Moldova în CUC. Subiectul principal al şedinţei Comisiei a fost centrat asupra evenimentelor consacrate Zilei de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat de pe Nistru pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova (1991-1992).

În cadrul acesteia, delegaţia Republicii Moldova a informat membrii CUC privind activităţile dedicate comemorării celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, preconizate pentru data de 2 martie 2014 în satul Corjova. Partea moldovenească a propus desfăşurarea acţiunilor comune de către structurile de poliţie şi miliţie în interacţiune cu reprezentanţii forţelor mixte de pacificare în vederea asigurării ordinii de drept în cadrul activităţilor menţionate. În acest context, delegaţiile şi reprezentanţii în Comisie au emis o adresare comună prin care au solicitat întreprinderea măsurilor necesare desfăşurării paşnice a evenimentelor menţionate.

Totodată, a fost discutat detaliat incidentul din 5 februarie 2014 în satul Părcăni, privind acţiunile ilegale ale structurilor de forţă transnistrene întreprinse asupra militarilor Contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova şi a administraţiei liceului „Lucian Blaga” din oraşul Tiraspol. În pofida faptului că majoritatea participanţilor Comisiei au realizat gravitatea incidentului în cauză, delegaţia transnistreană a continuat să rămână pe poziţiile anterioare. În lipsa consensului, discuţiile asupra acestui subiect au fost amânate pentru şedinţa următoare.

În timpul şedinţei Delegaţia Republicii Moldova a solicitat în mod repetat includerea în ordinea de zi a subiectului privind declaraţiile provocatoare din 22 şi 28 ianuarie 2014, a aşa-zisului „kgb" de la Tiraspol, care în mod ultimativ, a cerut ca în termen de o lună, din oraşul Bender să fie retrase toate structurile Inspectoratului de poliţie, precum şi alte instituţii subordonate Chişinăului. Partea transnistreană a blocat în mod repetat includerea subiectului dat în ordinea de zi. Poziţia delegaţiei moldoveneşti pe marginea acestei probleme a fost expusă într-un demers adresat participanţilor din cadrul CUC.

În legătură cu creşterea numărului de acţiuni unilaterale ale părţilor, care creează anumite premize de tensionare a situaţiei în Zona de securitate, delegaţia Federaţiei Ruse, reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Moldova în CUC au adresat Comisiei Unificate de Control o declaraţie prin care şi-au exprimat îngrijorarea şi au îndemnat reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului să se abţină de la acţiuni ce pot duce la agravarea situaţiei în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor