Kremlinul devine tot mai îndrăzneţ. Avion rusesc zboară cot la cot cu un avion de spionaj american deasupra Mării Negre

Un avion de luptă rusesc Su-24.
Un avion de luptă rusesc Su-24. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.06.2015

Un avion de luptă rusesc care patrula pe coasta Mării Negre s-a apropiat, pe 30 mai, la 3 metri de un avion american de spionaj, a raportat vineri CNN, citând mai mulţi oficiali americani, conform Moscow Times.

Conform raportului, avionul rusesc a urmărit avionul american pentru o perioadă de timp, la aceeaşi altitudine, deşi cel din urmă nu a fost nevoit să recurgă la manevre de eschivare, a raportat portalul de ştiri Lenta.ru.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, a confirmat vineri că avionul rusesc SU-27 l-a urmărit pe cel american RC-135, trecând apoi sub aparatul american, înainte să părăsească zona.

Deşi Pentagonul a denunţat vineri comportamentul neprofesionist al pilotului rus, armata rusă a refuzat să declare dacă a formulat un protest diplomatic împotriva SUA în privinţa incidentului.

Nu este pentru prima dată când forţele militare americane şi ruseşti se apropie la limita unui posibil conflict în regiune.

La sfârşitul lunii mai, două avioane de luptă supersonice ruseşti SU-24, aparţinând Flotei Mării Negre, au zburat deasupra distrugătorului american USS Ross, acuzat că s-ar fi apropiat prea mult de apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră. După zborul efectuat de avionul rusesc, nava americană şi-a schimbat direcţia şi s-a apropiat mai mult de apele neutre.

După incident, Pentagonul a declarat că USS Ross se afla în apele internaţionale şi că naviga în conformitate cu legile internaţionale.

În plus, Marina americană a negat că zborul rusesc ar fi cauzat retragerea distrugătorului american, conform website-ului de ştiri militare ISNI News.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi declanşarea conflictului separatist din estul Ucrainei, a crescut constant numărul de incidente în care NATO şi aliaţii săi au interceptat avioane de luptă ruseşti care s-au apropiat de spaţiile aeriene ale unora dintre membrii alianţei militare vestice, în special în zona Baltică.

Avioanele de luptă Typhoon ale Forţei Aeriene Regale britanice au interceptat luni două avioane militare ruseşti deasupra Mării Baltice.

“Interceptarea avioanelor militare ruseşti de către avioanele noastre Typhoon subliniază angajamentul nostru către NATO şi către securitatea regiunii Baltice”, a susţinut secretarul britanic al apărării Michael Fallon într-o declaraţie făcută după incidentul aerian.

La începutul săptămânii, Marina americană a publicat un material video în care prezintă două avioane de luptă neidentificate zburând deasupra zonei în care se desfăşura un exerciţiu maritim al NATO, în apele internaţionale din Marea Baltică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor