Kovesi rămâne singură în competiţia pentru şefia Parchetului European

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)

Contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi la postul de procuror şef european, francezul Jean-Francois Bohnert va fi numit la şefia Parchetului financiar european, post pentru care a fost audiat joi 11 iulie. În consecinţă, Kovesi rămâne singură în cursa pentru funcţia pe care şi-o doreşte, relatează RFI.ro.

Potrivit sursei citate, Emmanuel Macron l-a favorizat pe Bohnert pentru şefia Parchetului Naţional Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruţa Kovesi.

Bohnert şi Kovesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, Kovesi fiind susţinută de Parlamentul European iar francezul de Consiliu. Cele două instituţii nu s-au putut pune de acord astă-primăvară, când negocierile au eşuat, urmând să se reia în toamna acestui an.

Având însă în vedere numirea francezului la şefia Parchetului Financiar European, teoretic, problema se simplifică pentru Kovesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.

Doar teoretic nu şi practic, căci procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituţiei poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat. Acela va trebui audiat de o echipă de specialişti, înainte ca statele membre să treacă la votul politic, arată sursa citată.

Later Edit: Retragerea lui Bohner nu a fost încă notificată oficial Departamentului de Justiţie al Biroului de Presă al Consiliului UE.

„Nu am primit nicio notificare oficială cu privire la domnul Bohnert”, a declarat, pentru Mediafax, Romain Sadet, reprezentant al Departamentului de Justiţie al Biroului de Presă al Consiliului UE, răspunzând în acest fel la o întrebare legată de retragerea procurorului francez, aşa cum s-a speculat în ultimele ore în mass-media.