Kovesi, în presa spaniolă. Ce planuri are pentru Parchetul European

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Fosta şefa a DNA Laura Codruţa Kovesi, actualmente procuror-şef al Parchetului European, a declarat pentru publicaţia El Pais că doreşte să creeze o "instituţie independentă". Vorbind despre sarcina sa de a construi de la zero Parchetul European, Kovesi a susţinut că "trebuie să arătăm că legea este aceeaşi pentru toată lumea", relatează Ziare.com.

"Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE", a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Publicaţia spaniolă subliniază că sosirea procurorului general român a creat mari aşteptări, în special în Parlamentul European, pentru lupta ei neîncetată împotriva corupţiei din ţara sa.

Munca ei este crucială pentru credibilitatea UE în toate eforturile sale împotriva degradării cauzate de cazurile de corupţie care au avut loc în ultimii ani în Spania, Bulgaria, România sau Malta, scandalurile financiare din Olanda sau Danemarca, încercările de a submina legea de către Polonia sau Ungaria, arată El Pais, preluată de sursa citată.

"Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile despre care există suspiciuni de corupţie sistemică sau când se încearcă subminarea independenţei judiciare", a reamintit procurorul general.

Kovesi va fi responsabilă de o echipă de experţi şi analişti din Luxemburg şi de o reţea de procurori naţionali, care vor lucra parţial sau cu normă întreagă pentru EPPO. Deşi acest proiect este în lucru de mai bine de un sfert de secol, Kovesi încă negociază cu instituţiile şi capitalele comunitare mijloacele pe care le va avea. În principiu, îi fusese alocată suma de 37,7 milioane de euro.

"Încă nu e suficient. Suntem în mijlocul negocierilor", subliniază Kovesi.

Articolul integral poate fi citit aici.