Kim Jong Un în China, la invitaţia lui Xi Jinping

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a sosit luni în China la invitaţia omologului său comunist chinez Xi Jinping, marcând cel de-al patrulea său summit cu Xi. Această vizită este aşteptată să dureze din 7 ianuarie până în 10 ianuarie conform canalelor media de stat.

Conform agenţiei oficiale de ştiri nord-coreene KCNA, Kim a fost observat călătorind împreună cu soţia sa şi o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv Kim Yong-chol, care este vicepreşedinte al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

Deşi în prezent nu este clar despre ce anume se va discuta în timpul întâlnirii, acest ultim summit are loc pe fondul relatărilor potrivit cărora în prezent se lucrează la organizarea unui al doilea summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Ştirile anterioare au indicat că a fost observat un tren aflat în trecere prin Dandong, un oraş chinez de la graniţa cu Coreea de Nord, precizează ziarul american The New York Times, care a remarcat că în jurul acestui oraş au fost detectate măsuri de securitate sporită. Hotelurile din zonă au refuzat de asemenea să mai accepte clienţi pentru moment.

Anterior, Kim s-a întâlnit cu Xi în 2018, în trei ocazii diferite, întâlniri ce au avut loc înainte şi după summitul istoric dintre Kim şi Trump din Singapore şi după întâlnirea dintre Kim şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in.