Kim Jong-un a ordonat stare de război după schimbul de focuri cu Sudul

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
21.08.2015

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat trupelor sale să intre în stare de război începând de vineri (ora locală 5 p.m.), după ce guvernul său a emis un ultimatum Seulului ca acesta să oprească transmisiunile propagandistice anti-Phenian până sâmbătă după masă, altfel va avea de înfruntat acţiuni militare, conform Reuters.

Viceministrul sud-coreean al apărării Baek Seung-joo a declarat că sunt şanse mari ca Nordul să tragă asupra a cca 11 locaţii de pe partea sud-coreeană a Zonei Demilitarizate, unde au fost instalate mai multe difuzoare. Zona Demilitarizată separă cele două state.

Tensiunile s-au amplificat joi când Nordul a lansat câteva proiectile asupra Coreei de Sud în semn de protest faţă de acele transmisiuni. Sudul a răspuns cu propriul său foc de artilerie. Ambele părţi au declarat că nu au fost înregistrate victime sau pagube pe teritoriile lor.

Bombardamentul Nordului a avut loc după ce autorităţile nord-coreene au cerut weekendul trecut ca Sudul să oprească transmisiunile sau va înfrunta acţiuni militare – un caz relativ rar în care Nordul a dat curs unor ameninţări des formulate împotriva Sudului.

Ultimatumul de 48 de ore pentru oprirea transmisiilor, dat printr-o scrisoare către Ministerul sud-coreean al Apărării, a fost de asemenea neobişnuit de precis. Termenul limită va expira sâmbătă la ora 5 p.m. (0400 EDT) în Seul.

Baek a declarat Parlamentului sud-coreean că transmisiunile vor continua dacă Nordul nu îşi va asuma responsabilitatea şi nu va cere scuze pentru recentele explozii ale unor mine de teren în care au fost răniţi doi soldaţi sud-coreeni de-a lungul Zonei Demilitarizate. Phenianul a negat că ar fi fost responsabil pentru acel incident.

“Există o mare posibilitate ca Nordul să atace unităţile unde sunt instalate difuzoarele”, a declarat Baek.

În Nord, Kim Jong-un a ordonat trupelor sale să intre în “stare de război” începând de astăzi cu ora locală 5 p.m. şi a declarat o semi-stare de război în zonele din linia întâi, a raportat agenţia nord-coreeană oficială de ştiri KCNA.

Au existat indicaţii că Nordul se pregăteşte pentru a lansa rachete de rază scurtă, a susţinut agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând o sursă guvernamentală nenumită.

Nordul deseori lansează rachete în mare în timpul exerciţiilor militare anuale la care participă militari din SUA şi Coreea de Sud, în prezent acestea fiind în desfăşurare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor