Kim avertizează că va folosi arsenalul nuclear pentru protejarea suveranităţii Coreei de Nord

Kim Jong-un şi-a intensificat retorica cu privire la arsenalul nuclear. Comentariile sale au loc după ce ONU a impus sancţiuni fără precedent asupra Phenianului.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.03.2016

După decizia Consiliului de Securitate al ONU de a aplica sancţiuni mai stricte Coreei de Nord, Kim Jong-un a declarat, joi, că ţara sa trebuie să fie pregătită să folosească arme nucleare în orice moment.

“Trebuie să fim pregătiţi să folosim în orice moment armele nucleare”, a precizat Kim, conform agenţiei de ştiri de stat KCNA.

Dictatorul nord-coreean a mai susţinut că Phenianul ar trebui să se pregătească pentru a-şi lovi inamicii preventiv.

Kim a făcut aceste comentarii în contextul testării unei noi rachete de calibru mare, despre care a declarat că va fi folosită împreună cu celelalte arme hi-tech deţinute de nord-coreeni.

Tensiuni în creştere

“Într-un moment extrem în care americanii ... îndeamnă la război şi la distrugerea altor ţări şi popoare, singura cale de a ne apăra suveranitatea şi dreptul la viaţă este de a ne dezvolta capabilitatea nucleară”, a menţionat Kim.

Totuşi, Pentagonul a minimalizat riscul provenit din partea arsenalului nuclear nord-coreean după anunţul făcut de Kim.

“Evaluarea guvernului SUA nu s-a schimbat. Nu am văzut Coreea de Nord să testeze sau să demonstreze abilitatea de a miniaturiza o armă nucleară şi să o plaseze pe o rachetă balistică intercontinentală”, a declarat un oficial al apărării americane pentru AFP.

În plus, oficialii americani din domeniul apărării au susţinut că forţele SUA sunt pregătite să contracareze şi să elimine ameninţările dacă este necesar.

Observatorii văd retorica sporită a Phenian-ului ca pe un răspuns clar la adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei noi rezoluţii, joi, care va înăspri sancţiunile împotriva Coreei de Nord.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat, joi, într-un răspuns la noile sancţiuni ale ONUf, că Phenianul a tras mai multe proiectile din largul coastelor de est în Marea Japoniei. Proiectilele aveau o rază de acţiune de 100 până la 150 de kilometri.

În ianuarie, Phenianul a declarat că a testat o bombă cu hidrogen, iar în februarie că a lansat ceea ce susţine că este o rachetă purtătoare de satelit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor