Kievul şi separaţii pro-ruşi ajung la un acord privind retragerea trupelor

Cea mai recentă retragere a trupelor este mai puţin elaborată decât acordul de pace semnat anul trecut, care s-a prăbuşit înainte de implementare. Steinmeier avertizează însă că nici acum nu există o garanţie pentru o reuşită.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.09.2016

Oficialii ucraineni şi liderii separatişti pro-ruşi au căzut de acord miercuri asupra retragerii de trupe din trei zone ale liniei de front în estul Ucrainei.

Acordul interzice trupelor ambelor tabere să pătrundă în cele trei zone, fiecare dintre ele ocupând o porţiune de 4 km pătraţi.

Finalizarea retragerii urmează să fie finalizată în decurs de trei zile după punerea ei în aplicare – în decursul lunii octombrie.

Aceste ultime perspective de pace au loc ca răspuns la un nou armistiţiu asupra căruia s-a căzut de acord în 15 septembrie şi care a redus violenţele din estul Ucrainei. În ciuda acestui lucru, noua iniţiativă a eşuat să pună capăt luptelor pornite în aprilie 2014.

Conflictul separatist ucrainean a provocat moartea a peste 9.600 de soldaţi guvernamentali, civili şi separatişti pro-ruşi.

Miniştrii de externe din Germania şi Franţa au anunţat pentru prima dată planul în timpul unei vizite efectuate în Kiev săptămâna trecută.

Cele două tabere ale conflictului au semnat miercuri un acord pentru retragerea trupelor din estul Ucrainei, conform lui Martin Sajdik, delegat pentru pace al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). El moderează discuţiile de pace dintre Ucraina, rebelii pro-ruşi şi Rusia.

“După trei luni de negocieri insistente... astăzi am căzut în cele din urmă de acord asupra unui document privind retragerea forţelor şi echipamentelor”, a declarat Sajdik reporterilor după finalizarea discuţiilor în capitala belarusă Minsk.

OSCE va monitoriza armistiţiul

Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care reprezintă Kievul în timpul întâlnirilor aşa numitului Grup de Contact, a declarat că acordul semnat la Minsk delimitează trei zone specifice şi acestea vor fi monitorizate de OSCE.

“Acest document urmăreşte să detensioneze situaţia de-a lungul liniei de contact şi, în mod efectiv, crează condiţii pentru prevenirea utilizării de arme de foc”, a declarat Darka Olifer, purtătoarea de cuvânt a lui Kucima. “Implementarea acordului în cele trei zone va permite să se lucreze asupra găsirii unor abordări pentru o posibilă separare a forţelor de-a lungul întregii linii de contact”.

Documentul este un pas înainte pentru discuţiile blocate pentru pacea din Ucraina şi a fost semnat la doar câteva zile după ce miniştrii de Exerne german şi francez au efectuat săptămâna trecută prima lor vizită în zona de conflict din Donbas.

Acordul de pace iniţial de la Minsk, care a fost finalizat în septembrie 2014, nu a dus niciodată la încetarea focului. Mai mult, majoritatea prevederilor acelui acord, inclusiv recuperarea de către Kiev a controlului asupra graniţelor estice ucrainene şi desfăşurarea de alegeri regionale, au rămas un deziderat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor