Kievul acuză Moscova de reducerea livrărilor de gaz către Europa

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
03.02.2012

Europa a primit mai puţin gaz rus prin conductele ucrainene deoarece Moscova a redus livrările, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko.

"Noi consumăm gaz respectând clar contractul nostru, dar, ţinând cont că Rusia nu livrează gaz (suficient - n.r.), Europa primeşte mai puţin gaz", a explicat Boiko.

Compania rusă Gazprom a anunţat joi că a suplimentat livrările către Europa, deşi unele ţări europene au remarcat o scăderea livrărilor ruse. Operatori din Austria şi Slovacia au vorbit chiar de reduceri cu 30%.

Ucraina, punct de tranzit pentru majoritatea gazului rus care se îndreaptă spre Europa, a negat încă de joi că ar consuma mai mult gaz decât îi este alocat.

Ucraina este una dintre ţările cele mai grav afectate de ger. Potrivit autorităţilor ruse, Kievul importă în prezent o cantitate de gaz echivalentă unui volum anual de 60 de miliarde de metri cubi, în condiţiile în care volumul contractat este de 52 de miliarde de metri cubi.

Boiko susţine că actualul volum de gaz care tranzitează prin conductele ucrainene este de 415 milioane de metri cubi pe zi, iar acordul tehnic prevede 490 de milioane de metri cubi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor