Kelemen Hunor, mitraliat de Pleşu: "Proastă creştere, lipsa de tact, mediocritatea contextuală"

Kelemen Hunor ar face bine să nu mai stimuleze vrajba dintre români şi nenumăraţii maghiari pe care, sunt sigur, nu-i reprezintă, a transmis scriitorul Andrei Pleşu, nemulţumit de retorica liderului UDMR cu privire la sărbătoarea Centenarului.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)
Andrei Pricopie
14.08.2017

Scriitorului Andrei Pleşu nu-i iese din minte "proasta creştere, lipsa de tact, mediocritatea contextuală" a liderului maghiar Kelemen Hunor, care a ţinut să precizeze că minoritatea pe care o reprezintă nu vrea şi nu poate să participe la sărbătoarea Centenarului, reiese dintr-un articol publicat în secţiunea de bloguri a ziarului Adevărul.

"Tot ce a reuşit, prin această ţîfnoasă remarcă, a fost să stimuleze exact retorica naţionalistă pe care o amendează, cînd e vorba de "ceilalţi". Dl Kelemen Hunor nu se simte în largul lui să accepte o sărbătoare naţională, în lipsa oricăror "realizări" în ultima sută de ani", a declarat Andrei Pleşu.

Scriitorul susţine că nu s-a manifestat niciodată "ca xenofob, ca mîncător de unguri, ca susţinător al naţionalismului autohton, mai ales cînd el ia forme extreme, sau ridicole".

"Dar nu pot să nu observ că unele "realizări" am avea de raportat, totuşi, pentru a îmblînzi exigenţele dlui Hunor: de pildă, n-am ezitat să-l numim ministru al Culturii (2009-2012), după ce, mai întîi, fusese secretar de stat. Uniunea Scriitorilor din România n-a ezitat să-l premieze, pentru merite literare, în 1995, iar în anul 2000, Preşedinţia i-a oferit distincţia supremă ("Steaua României"). Nu s-ar zice că dl Hunor a fost "discriminat", ca minoritar, în toţi aceşti ani (doar dacă nu cumva am vrut să-l "asimilăm" pe şest, cum facem mereu de la 1918 încoace...)", a subliniat Andrei Pleşu.

Pe de altă parte, scriitorul a atras atenţia că, deputat în Parlamentul ţării de peste 16 ani, Kelemen Hunor are şi el, probabil, partea lui de răspundere, dacă e să contabilizăm "realizările" şi eşecurile guvernărilor autohtone (cu care, indiferent de culoarea politică, UDMR s-a aliat, de regulă, fără prejudecăţi).

"L-aş invita, deci, fără supărare, să nu mai stimuleze vrajba dintre români şi nenumăraţii maghiari pe care, sunt sigur, nu-i reprezintă. Să ne lase pe toţi să respirăm, prieteneşte, acelaşi aer, cu bunele şi relele lui", a conchis Andrei Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor