Jurnaliştii ar putea primi un cadou neaşteptat. Politicienii le-au pregătit o facilitate fiscală

Presa, jurnalişti de teren, ziarişti
Presa, jurnalişti de teren, ziarişti (Epoch Times România)

Comisia de buget din Camera Deputaţilor a dat un raport pozitiv pentru scutirea de la impozitul pe venit pentru jurnalişti şi tehnicienii din mass-media. Propunerea a fost iniţiată de 27 de senatori şi deputaţi de la PSD, PMP şi ALDE, informează Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, dacă măsura fiscală va fi adoptată, jurnaliştii pot beneficia de scutire la impozitul pe venit aşa cum beneficiază deja lucrătorii din domeniul IT. Iniţiativa legislativă a primit astăzi vot în unanimitate în Comisia de buget, deşi, înainte de alegerile prezidenţiale, primise un raport de respingere. Astfel, în iunie, guvernul Dăncilă transmisese Parlamentului că nu susţine iniţiativa legislativă. Astăzi însă se pare că poziţia PSD a fost cu totul alta, întrucât social-democraţii au votat pentru adoptarea proiectului.

Preşedintele Comisiei de buget, social-democratul Sorin Lazăr, cel care a pus iniţiativa pe ordinea de zi, susţine că prin această iniţiativă se încearcă încurajarea activităţii jurnaliştilor.

“Este un semn respect pe care ca politician îl acord acestei meserii, watchdog-ul democraţiei, şi mi se pare un gest de bun augur. Nu a fost un cadou, ştiţi că presa nu ne-a alintat pe noi cei de la PSD, sperăm să fiţi la fel de severi cu cei care sunt acum la putere. Nu a fost un cadou, a fost un lucru meritat. Am stabilit că merită şi jurnaliştii acelaşi statut ca IT-iştii”, a declarat Lazăr pentru Europa Liberă.

Senatorul USR Claudiu Năsui a precizat însă că este o facilitate mică, întrucât vizează doar impozitul pe venit ceea ce nu reprezintă cea mai grea povară fiscală pentru un angajat. Totodată, Năsui a afirmat că ar fi ideal dacă toată lumea ar beneficia de o astfel de facilitate fiscală, eliminându-se caracterul sectorial al măsurii.

“Personal aş prefera să nu existe facilităţi sectoriale, ci să existe una generală pe tot salariul minim. La USR avem o campanie “zero taxe pe salariul minim”, în sensul că toate taxele să fie plătite de la salariul minim în sus. S-a oferit o mică facilitate şi pentru jurnalişti. Este un cadou pentru cei care lucrează în presă, este o facilitate să încurajeze oamenii să vină în zona presei. Idealul este ca toată lumea să beneficieze”, a declarat Năsui.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne