Jurnalist rus şi critic al lui Putin omorât în bătaie

Un proeminent jurnalist rus, cunoscut pentru articolele sale care criticau guvernul rus şi pe preşedintele Vladimir Putin, a murit miercuri în St. Petersburg după ce a fost bătut sever de atacatori necunoscuţi.
Jurnalistul rus Nikolai Andruşcenko.
Jurnalistul rus Nikolai Andruşcenko. (Captură Foto)

Nikolai Andruşcenko, un co-fondator al ziarul Novi Petersburg, a fost atacat în 9 martie şi de atunci a rămas inconştient.

Colegii şi avocatul lui Andruşcenko susţin că acesta a fost operat pe creier după atac şi, iniţial, a fost conectat la un ventilator, dar că ulterior a putut să respire pe cont propriu.

Totuşi, ei au declarat că jurnalistul de 73 de ani nu şi-a mai recăpătat conştiinţa şi a murit miercuri. Atacatorii săi nu au fost descoperiţi.

Andruşcenko şi-a exprimat temerile în legătură cu Puţin după ce acesta a ajuns la putere în anul 2000, afirmând că serviciile secrete preluau puterea în Rusia.

El a fost arestat în 2007 şi a susţinut că a fost torturat în custodia autorităţilor. În 2009, un tribunal din St. Petersburg l-a găsit vinovat de calomnie şi extremism şi l-a amendat.

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului l-a recunoscut ca un deţinut politic în timp ce se afla în custodia autorităţilor ruse.

Opozanţii lui Putin înfruntă vremuri grele

Jurnalistul de la Novi Petersburg nu este singurul opozant al lui Putin care a avut de suferit.

La începutul lunii februarie, politicianul rus din opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Murza – de asemenea un aliat al lui Boris Nemţov, care a fost împuşcat fatal în apropiere de Kremlin în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.

Simptomele proaspătului incident au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”.

Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii, dar Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.

Într-un alt caz, Alexander Perepilicinîi, de 44 de ani, a fost descoperit mort în apropierea locuinţei sale luxoase din Weybridge, Surrey, în sud-vestul Londrei, după ce ieşise să alerge în noiembrie 2012. Perepilicinîi dorea să obţină azil politic în Marea Britanie în 2009 şi a furnizat autorităţilor britanice dovezi privind o schemă rusească de spălare de bani.

Avocaţii prezenţi la o audiere prealabilă au sugerat că bărbatul a murit la scurt timp după ce a consumat o supă de măcriş în care a fost introdusă o otravă pe baza de gelsemium, o plantă originară din China a cărei ingerare este fatală. În stomacul lui Perepilicinîi au fost găsite urme ale unei substanţe ce era probabil o toxină, a declarat Bob Moxon Browne, avocat al firmei Legal & General, la care exilatul rus a încheiat o poliţă de asigurare cu o valoare semnificativă.

Potrivit unei investigaţii a poliţiei, moartea lui Perepilicinîi s-a datorat unor cauze naturale.

Mai mult, Perepilicinîi a furnizat dovezi împotriva unor persoane asociate cu moartea avocatului Serghei Magniţki - în 2009 - în timp ce se afla în custodia autorităţilor moscovite. Magniţki a acuzat oficiali ai guvernului rus de furtul a 230 milioane de dolari.

Cazul a atras comparaţii cu uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost agent KGB şi critic al Kremlinului, care a murit după ce a băut ceai otrăvit cu un poloniu radioactiv la Londra în 2006.