Jurnalist ameninţat în stil mafiot. FRJ Mediasind, COM şi ActiveWatch cer anchetarea urgentă a faptelor

MediaSind.
MediaSind. (reportervirtual.ro)

Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind (FRJ Mediasind), Convenţia Organizaţiilor de Media şi ActiveWatch au cerut Ministerului Afacerilor Interne să demareze în regim de urgenţă o anchetă vizând sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de acţiuni în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Ţiţei şi să aplice toate măsurile prevăzute de lege.

Sorin Ţiţei, editor la publicaţia www.nepasadegalati.ro a publicat recent mai mule articole critice la adresa unor oameni politici, cum ar fi senatorul Eugen Durbacă şi primarul oraşului, Marius Stan.

În acest context, Ţiţei a fost ţinta unor ameninţări de tip mafiot. Potrivit nepasadegalati.ro, "angajaţi ai SC Gospodărire Urbană SRL de la Cimitirul Eternitatea, monument istoric al Galaţiului adus în stare de mizerie de firma care îl administrează, au vandalizat mormântul soţiei jurnalistului. După mai multe semne de tip mafiot, concretizate prin spargerea de mai multe ori a suportului pentru candele de la mormânt şi prin furtul sistematic al florilor, punctul culminant a fost atins joi, 28 mai când, (...) jurnalistul a găsit o pisică moartă pe mormântul soţiei. (....) Bietul animal a fost omorât de inconştienţii susţinători ai lui Durbacă şi apoi a fost tranşat cu un cuţit, astfel încât să pară, în minţile lor bolnave, hăcuit de câinii comunitari.", scrie nepasadegalati.ro

"Jurnalistul a depus imediat o plângere la poliţia locală după ce a găsit pisica sfârtecată pe mormânt, florile şi însemnele distruse, însă ancheta întârzie. Nu este prima oară când mormântul este vizat de vandali, după difuzarea unor articole critice la adresa unor oameni politici şi a administraţiei oraşului.", se arată în comunicatul de presă remis Epoch Times

Totodată, FRJ Mediasind informează că va aduce la cunoştinţa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor modul în care autorităţile din România vor soluţiona acest caz de intimidare şi de încălcare a libertăţii de exprimare a unui jurnalist.

"Ameninţările simbolice trebuie luate în consideraţie de autorităţi ca fiind nu doar intimidări ale presei şi libertăţii de exprimare, ci semnale care sugerează un pericol la adresa integrităţii fizice şi a vieţii jurnaliştilor. De aceea COM solicită o anchetă serioasă a poliţiei din care să rezulte identificarea făptaşilor, a autorilor morali, precum şi sancţionarea acestora.", declara Convenţia Organizaţiilor de Media-COM, reţea de organizaţii media, fondată în 2002, care militează pentru o presă liberă şi responsabilă. COM a elaborat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist.

Totodată, ActiveWatch a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române în legătură cu atacul în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Ţiţei.

Redăm scrisoarea ActiveWatch

"În atenţia domnului ministru Gabriel Oprea şi a domnului Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române
Organizaţia ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General de Poliţie să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acţiunea în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Ţiţei şi să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancţionarea celor responsabili de profanarea mormântului soţiei acestuia.

În data de 28 mai, mormântul soţiei jurnalistului Sorin Ţiţei, editor al publicaţiei on-line www.nepasadegalati.ro, a fost profanat de persoane necunoscute, prin ruperea florilor şi aşezarea unei pisici moarte pe acesta. Faptele s-au întâmplat la câteva zile după publicarea de către Sorin Ţiţei a unor articole despre două importante figuri politice ale judeţului (senatorul Eugen Durbacă şi primarul Marius Stan): "Gălăţenii au avut parte de înălţarea în direct a lui Durbacă”, din data de 22 mai a.c., şi respectiv „Primarul Stan a devenit stăpânul robinetelor din mizeria şi hoţia instaurate în Eternitatea”, din 24 mai. Ambele articolele vizau aspecte ce ţin de funcţionarea cimitirului Eternitatea, despre care jurnalistul susţine că ar fi deţinut prin interpuşi de senatorul Durbacă.

Considerăm că există o probabilitate ridicată a unei legături între actul de profanare şi articolele publicate de Sorin Ţiţei. De aceea, solicităm autorităţilor competente cercetarea în regim de celeritate a acţiunii în stil mafiot de la Galaţi. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să ne transmită rezultatele anchetei cu privire la acest caz deosebit de grav.", scrie Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne