ActiveWatch cere anchetă în cazul atacului din Geoparcul Dinozaurilor (video)

Atacul din Geoparcul Dinozaurilor
Atacul din Geoparcul Dinozaurilor (Captură de ecran)

Organizaţia de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch solicită autorităţilor competente – Parchetului şi Poliţiei – cercetarea în regim de celeritate a actelor de agresiune comise în Geoparcul Dinozaurilor, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times.

Potrivit ActiveWatch, duminică, 24 mai, în proximitatea satului Coroieşti din Ţara Haţegului, la Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor, un activist de mediu, Gabriel Păun, membru al organizaţiei Agent Green, şi însoţitorii acestuia, care se deplasau pentru a documenta în teren un proiect suspect de a fi distrugător pentru mediu, au fost atacaţi cu violent de un grup de persoane.

În urma agresiunii, Gabriel Păun a fost diagnosticat cu o fractură de coastă şi două hematoame craniene, medicii recomandând spitalizare pentru 17-18 zile; multiple traumatisme a suferit şi unul dintre însoţitorii lui; ceilalţi însoţitori – între care două femei - au fost şocaţi de brutalitatea agresorilor. Unul dintre agresori a fost accidentat şi a suferit un traumatism foarte sever, fiind, în prezent, internat la un spital din Cluj Napoca cu diagnosticul de fractură cervicală.

ActiveWatch solicită de asemenea investigarea conduitei poliţiei din localitatea Sălaşu de Sus – prima instituţie solicitată să intervină pentru salvarea lui Gabriel Păun. Potrivit comunicatului, o parte dintre însoţitorii lui Păun au reuşit să fugă şi au solicitat asistenţă atât folosind apelul 112 cât şi direct, postului de poliţie din Sălaşu de Sus. Poliţiştilor li s-a cerut să se deplaseze la locul în care se comisese agresiunea pentru a-l salva pe Păun de atacatori – activistul, deşi rănit, reuşise să se ascundă şi aştepta ajutor. Conform activiştilor, în loc să se mobilizeze pentru o intervenţie care să prevină comiterea de noi acte de violenţă, ajutorul oferit de poliţie a fost sa îl transporte pe unul dintre reclamanţi până într-o staţie de taxi. Organizaţia de drepturile omului cere iniţierea unei cercetări dedicate acestui comportament pasiv care ar fi putut agrava consecinţele agresiunii.

"Autorităţile trebuie să sancţioneze dur violenţa fizică împotriva celor care documentează subiecte de interes public, fie aceştia jurnalişti sau nu", se mai arată în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.