Jumate din China lovită de smog, 104 oraşe sunt grav poluate


China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013
China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013 (ChinaFotoPress / ChinaFotoPress via Getty Images)
smog

Administraţia meteorologică chineză a emis o alarmă portocalie de smog pe data de 8 decembrie, a treia zi consecutivă în care au fost alerte de poluare gravă a aerului. Portocaliu este a doua dintre cele mai grave alerte emise.

Informaţiile Ministerului pentru Protecţia Mediului arată că aerul din 104 oraşe şi 20 de provincii suferă de pe urma poluării grave, conform purtătorului de cuvânt a regimului, notează agenţia de ştiri Xinhua.

Aproape jumătate din China este acoperită de smog, însă regiunile sud sunt în condiţiile cele mai grave din cauza smogului. Toate cele 23 de staţii care monitorizează calitatea aerului din provincia Hunan au arătat un grad mare de poluare în după amiaza zilei de 8 decembrie.

Pe 7 decembrie, Shanghai şi Nanjing au emis o alertă roşie pentru smog, cel mai ridicat nivel de poluare. Unele oraşe din China binecunoscute pentru aerul curat au avut de asemenea alerte de poluare, precum oraşul Nanning din sudul Chinei. Poreclit ”oraşul verde”, Nanning a primit o avertizare de culoare portocalie din cauza smogului pe 6 decembrie.

Pe 8 decembrie mai multe autostrăzi naţionale au fost închise temporar din cauza smogului, printre care Beijing-Harbin, Beijing-Tianjin, Beijing-Shanghai, Beijing-Hong Kong şi autostrada de mare viteză Beijing-Măcău.

Traficul aerian a fost amânat în Shanghai, Jiangsu, Henan, Shandong şi în alte provincii.

Mai multe proiecte de construcţii sunt suspendate în centrul Chinei, oraşul Wuhan, iar şcolile sunt închise în Shanghai şi în alte oraşe conform Xinhua.

Poluarea aerului din China în 2013 este la cel mai grav nivel din ultimii 52 de ani, iar 13 provincii au înregistrat recorduri în privinţa nivelului de poluare a aerului în acest an, conform Ministerului de Protecţie a Mediului.