Judecătorul Cristi Danileţ, din nou în colimatorul Inspecţiei Judiciare. I se reproşează un interviu

Cristi Dănileţ
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)

Inspecţia Judiciară anunţă că a declanşat acţiune disciplinară faţă de judecătorul Cristi Danileţ, pe motiv că, într-un interviu pe care l-a dat "în afara orelor de program", magistratul a făcut "afirmaţii de natură să ofenseze alte persoane sau instituţii, cu implicaţii politice sau care afectează imparţialitatea autorităţii judecătoreşti".

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Danileţ Vasilică Cristi – judecător la Tribunalul Cluj pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al IJ.

Lui Danileţ i se impută următoarele afirmaţii, se mai arată în comunicatul IJ, citat de stiripesurse.ro.

1. "un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere", "comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii"; "un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie", "o anomalie de la CCR", "un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale"; "unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional" ş.a.

2. "să găsim soluţii de presiune externă asupra autorităţilor politice responsabile pentru ca justiţia să fie lăsată în afara intereselor sau bătăliilor politice"; "Ordinea de drept nu poate fi lăsată la mâna decidenţilor politici, atât timp cât deciziile lor sunt arbitrare"; "într-un stat de drept, guvernarea nu se face după cum vor conducătorii, ci potrivit principiului democraţiei constituţionale, în care ceea ce se urmăreşte este interesul public, nu interesul unui grup sau al unui partid";

3. "mai suntem câţiva magistraţi care ne întâlnim oficial dar şi neoficial, cu reprezentanţi ai UE sau ai ambasadelor străine, cărora le spunem situaţia din România"; "după părerea mea, soluţia ar fi una singură: blocarea activităţii în instanţe şi parchete, timp de o lună, exact cum s-a întâmplat în 2009, şi atenţionarea întregii Europe că ceea ce se întâmplă în România este inadmisibil: justiţia este îngenunchiată, iar infractorii victimizaţi"; "dacă ar fi să iau eu decizii, dacă aş fi un lider de asociaţie, asta aş face: aş cere colegilor judecători 'Pixul jos!'"; "o anomalie de la CCR, identică cu cea din instanţele ordinare: întâi se dă soluţia, după care mai apoi ea se motivează, contrar practicilor europene, unde hotărârea se publică odată, în întregime" ş.a.

Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre cei mai vocali critici ai acţiunilor coaliţiei la putere în materie de modificare a legislaţiei vizând Justiţia, a mai fost sancţionat disciplinar de judecătorii CSM şi în urmă cu două luni, cu 5% din indemnizaţia pe două luni, după ce a afirmat că armata ar putea ieşi în stradă pentru "a păzi democraţia".

Reamintim că presa a acuzat, în repetate rânduri, că sub conducerea lui Netejoru, Inspecţia Judiciară a devenit buzduganul cu care PSD pedepseşte magistraţii incomozi.