Japonia va acorda Moldovei două granturi în valoare de 3,8 milioane de dolari pentru copiii cu dizabilităţi

Moneda americana.
Moneda americana. (BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
20.12.2013

Guvernul Japoniei va acorda Moldovei, prin intermediul Băncii Mondiale (BM), două granturi în valoare de 3,8 milioane de dolari cu scopul de a facilita integrarea copiilor cu nevoi speciale în şcolile generale şi consolidarea funcţiei de audit public extern prin sporirea capacităţilor Curţii de Conturi. Potrivit "Infotag", cu referire la serviciul de presă al parlamentului, ratificarea a celor două acorduri a fost discutată de către speakerul Igor Corman, joi, în cadrul întrevederii cu directorul reprezentanţei BM în Republica Moldova, Abdoulaye Seck.

Tot joi, deputaţii au ratificat documentele. Comuniştii au susţinut proiectul în prima lectură, însă, au propus autorilor să opereze anumite modificări pentru corectare, deoarece "anumite detalii ale finanţării nu sunt clare".

"Dorim claritate. Este vorba despre alegerea a 20 de şcoli pentru realizarea primului proiect. Este oare prevăzută procurarea transportului?", a întrebat deputatul-comunist, Galina Balmoş.

Autorii nu au putut da un răspuns, dar au asigurat că "Consiliul de Observatori va stabili criteriile finanţării".

Al doilea proiect, cu privire la alocarea a 1 milion de dolari pentru Curtea de Conturi, nu a generat întrebări controversate şi deputaţii l-au aprobat în două lecturi.

În numeroase şcoli ale Moldovei proiectul este în plină desfăşurare, permiţând copiilor cu dizabilităţi să studieze împreună cu copiii dezvoltaţi normal. Înainte, aceştia erau nevoiţi să înveţe în cadrul unor internate specializate, însă, tot mai des, elevii se întorc acasă şi continuă studiile în şcoli obişnuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor