Japonia se luptă cu reconstrucţiile post-tsunami

Un angajat al Primariei elimină resturile unei case distrusă de tsunami pe 7 martie 2012 în Kesennuma, Japonia (Daniel Berehulak / Getty Images)
Jack Phillips
08.03.2012

Crucea Roşie japoneză a declarat că efortul de reconstrucţie a zonelor distruse în timpul cutremurului şi tsunami-ului de anul trecut au fost amânate cu un an din cauza indeciziei birocratice, potrivit unui raport Reuters.

"Guvernul central a propus scenarii diferite, dar ele s-au lovit de o opoziţie puternică din partea guvernelor locale şi, de asemenea, a persoanele afectate direct de cutremur şi tsunami," a relatat Preşedintele Crucii Roşii Japoneze, Tadateru Konoe, pentru agenţia de ştiri.

Potrivit unui raport de miercuri al agenţiei de ştiri Kyodo, municipalităţile afectate de dezastru nu au creat încă planuri de relocare a familiilor în interiorul zonei sau la o mai mare altitudine, la un an de la dezastru.

"Autorităţile locale se luptă să progreseze în ciuda mai multor obstacole, inclusiv lipsa de personal, constrângerile geografice - cum ar fi lipsa de spaţii pentru construcţia de case - şi dificultatea de a ajunge la un consens cu locuitorii", a spus Kyodo.

Konoe a declarat pentru Reuters că "un an a fost irosit în acest sens, deoarece nu s-a ajuns la niciun consens" cu privire la reconstruirea caselor din zonă.

"Fără a ajunge la un acord privind un plan de reabilitare şi reconstrucţie, este foarte dificil să începem un proces de reconstrucţie. Cred că primul lucru ce trebuie făcut ar fi grăbirea acestui proces, în aşa fel încât ei să se poată mobiliză", a afirmat el.

Pe 11 martie, în această duminică, se va împlini un an de la cutremurul cu magnitudinea de 9,0.

Crucea Roşie a primit donaţii de circa 4,95 miliarde dolari pe parcursul anului trecut, atât din Japonia, cât şi din cadrul comunităţii internaţionale, oferind aproximativ 2 miliarde de dolari în numerar către supravieţuitorii dezastrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor