Japonia: Cutremur puternic loveşte în Osaka. Cel puţin trei morţi

Un cutremur de magnitudine 6,1 pe scara Richter a lovit luni vestul Japoniei. Cel puţin trei persoane au murit şi aproximativ o sută au fost rănite. Cutremurul nu a declanşat un tsunami.
Călătorii unui tren merg de-a lungul şinelor după un cutremur în Osaka, Japonia, 18 iunie 2018.
Călătorii unui tren merg de-a lungul şinelor după un cutremur în Osaka, Japonia, 18 iunie 2018. (AFP/Getty Images)

Două persoane în vârstă de peste 80 de ani au murit luni dimineaţa în oraşele nipone Osaka şi Ibaraki, iar o fată în vârstă de 9 ani a fost ucisă în oraşul vestic Takatsuki, conform Agenţiei nipone pentru Incendii şi Dezastre.

De asemenea, conform rapoartelor, aproximativ o sută de persoane au fost rănite.

Transportul a fost întrerupt şi trenurile au fost oprite din cauza penelor de curent, după ce cutremurul a lovit luni în jurul orei locale 8 a.m. (23.00 duminică, UTC) la o adâncime de aproximativ 13 km, confom Deutsche Welle.

Câteva persoane au fost blocate în lifturi, s-au spart geamuri şi mici incendii au izbucnit în câteva clădiri. Totuşi, cutremurul nu a declanşat un tsunami.

Nu au fost raportate pagube majore asupra infrastructurii, însă în oraşul Ibaraki s-a prăbuşit un templu. Agenţia Meteorologică a Japoniei a avertizat că replici ale cutremurului ar putea fi simţite în următoarele două până la trei zile.

În 1995, un cutremur de magnitudine 6,9 a provocat moartea a peste 6.000 de persoane în Kobe, la 30 km vest de Osaka.

Un centru major de producţie, Osaka este sediul unor companii precum Panasonic şi Nintendo. Producţia la uzinele auto Honda, Mitsubishi şi Toyota a fost oprită în momentul producerii cutremurului.

Osaka urmează să găzduiască un summit G20 în iunie 2019.