Japonia comemorează 68 de ani de la lansarea bombei nucleare de la Hiroshima
alte articole
Astăzi se împlinesc 68 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima, când SUA au lansat în 1945 prima bombă atomică asupra oraşului Hiroshima, iar după 3 zile a fost detonată a doua bombă asupra oraşului Nagasaki. La evenimentele prilejuite de comemorarea tragediei va participa şi preşedintele Adunării Generale a ONU, Vuk Jeremic.
La ceremonia de anul trecut a luat parte şi nepotul fostului preşedintele american Harry Truman, care a ordonat atacarea Hiroshimei şi Nagasaki. Clifton Truman Daniel este primul membru al familiei care ia parte la comemorarea anuală. El a declarat că este greu să asculte poveştile supravieţuitorilor şi că este important pentru familia sa să înţeleagă amploarea consecinţelor deciziilor luate de bunicul său.
Decizia lansării primei bombe atomice a fost luată de preşedintele american Harry Truman (1945-1953), în dimineaţa zilei de 31 iulie 1945, pentru a convinge Japonia să încheie cât mai repede posibil armistiţiul şi pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales că războiul din Europa se terminase de câteva luni.
Ultimul avertisment a fost dat la 5 august 1945, iar în dimineaţa zilei de 6 august, avionul de bombardament B-29 "Enola Gay" (numele mamei pilotului), comandat de colonelul Paul Tibebets, a decolat de pe aerodromul Worth Field din Insula Tinian, arhipelagul Mariane. Bombardierul american a lansat asupra oraşului Hiroshima prima bomba atomică (cu uraniu-235) din istorie, botezată "Little Boy" ("Micuţul"). La 8h 15 min. 17 sec., bomba a explodat deasupra oraşului Hiroshima. Mitraliorul a exclamat: "Dumnezeule! Ce am făcut! ".
Puterea exploziei reprezenta echivalentul a 14.000 de tone de TNT (trinitrotoluen). 140.000 de persoane au murit imediat şi aproximativ 60.000 de imobile au fost distruse. Oraşul Hiroshima, care avea aproximativ 400.000 de locuitori, a fost nimicit în proporţie de 90%. De-a lungul anilor, au murit, ca urmare a radiaţiilor suferite, alte mii şi mii de oameni.
La 14 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea Japoniei. La 2 septembrie, prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Japoniei, cel de-al Doilea Război Mondial lua sfârşit.