Japonia ar putea oferi 50 de miliarde de dolari FMI, pentru lupta împotriva crizei din zona euro

Ministrul japonez de finanţe, Jun Azumi. (YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.02.2012

Japonia intenţionează să furnizeze până la 50 de miliarde de dolari Fondului Monetar Internaţional în cadrul luptei împotriva crizei datoriilor suverane din zona euro, a declarat joi un oficial din Ministerul nipon de Finanţe.

"Japonia analizează suma exactă pe care o va furniza FMI", a explicat oficialul, care a confirmat o informaţie apărută în presă, potrivit căreia suma maximă este de 50 de miliarde de dolari.

El a precizat că această sumă nu va fi decisă înainte de o reuniune a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor de bănci centrale din G20, ce va avea loc în 25-26 februarie, în Mexic.

FMI încearcă să îşi suplimenteze rezervele cu 500 de miliarde de dolari, pentru a face faţă crizei europene.

Ministrul japonez de finanţe, Jun Azumi, a avertizat marţi că Beijingul şi Tokyo sunt de părere că Europa trebuie să depună mai multe eforturi înainte de a obţine ajutoare suplimentare din partea comunităţii internaţionale.

Cei doi giganţi asiatici sunt principalii deţinători ai rezervelor mondiale de schimb.

Azumi a avertizat că este puţin probabil să se ajungă la un acord în G20 privind suplimentarea resurselor FMI la reuniunea din februarie.

Fondul Monetar va trebui în curând să ramburseze Japoniei jumătate dintr-un împrumut de 100 de miliarde de dolari acordat în 2009, pentru ca FMI să combată efectele crizei financiare internaţionale din 2008-2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor