Iurie Leancă: Noul guvern va aduce oamenilor beneficiile integrării europene

În cazul în care şeful statului va refuza să semneze decretele de numire a noilor miniştri, democraţii vor merge din nou la Curtea Constituţională, afirmă purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)
Ştefan Sârbu
20.12.2017

Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Leancă, susţine că noul guvern propus marţi de către Vlad Plahotniuc ar însemna o implicare mai puternică a reprezentaţilor Partidului Popular European din Moldova (PPEM) în actul guvernării, o asumare foarte importantă de responsabilitate pe domeniul integrării europene, un domeniu strategic naţional.

”Obiectivul nostru este să dinamizăm procesul de modernizare europeană a instituţiilor, să aducem beneficiile integrării europene mai aproape de oameni prin eficientizarea modului în care sunt implementate programele europene în Republica Moldova, astfel încât încrederea moldovenilor în viitorul european al ţării noastre să fie şi mai mare”, comentează liderul PPEM, precizând că astfel s-a dat un semnal clar că Executivul va începe să acţioneze nu doar politic, dar în primul rând strategic, cu privire la obiectivul de integrare europeană.

Iurie Leancă se numără printre cei şapte miniştri noi propuşi marţi de liderul PDM în cadrul unui briefing de presă, acesta urmând să obţină în Guvernul Filip fotoliul de vicepremier pentru Integrare Europeană.

Igor Dodon însă a anunţat că refuză propunerea democraţilor şi va semna doar demisia actualilor miniştri, însă nu va accepta noile candidaturi deoarece ”locul unora dintre ei e la răcoare nu în fotolii de vicepremier”.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari a amintit că Leancă, alături de Candu, Drăguţan şi Arapu a semnat Hotărârea Guvernului din 13 noiembrie 2014 privind oferirea garanţiei de stat în valoarea de 9,5 miliarde lei MD pentru acordarea creditului celor trei bănci fraudate, puse acum pe umerii cetăţenilor.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că în cazul refuzului repetat al şeful statului de a semna decretele de numire a noilor miniştri, democraţii vor merge din nou la Curtea Constituţională.

Amintim că la 20 octombrie a.c., Curtea Constituţională a decis suspendarea din funcţie a lui Igor Dodon, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Decretul privind numirea noului ministru a fost semnat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu în faţa căruia Sturza a depus şi jurământul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor