Italienii semnează premiere pe tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie
alte articole
Prima grindă a celui mai înalt viaduct construit vreodată în România a început să fie montată pe piloni pe tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie. Conform site-ului “citynews”, viaductul Aciliu va fi lung de un kilometru, iar punctul maxim de înălţime va fi la aproximativ 80 de metri. După montarea celor 12 piloni de susţinere, în următoarea etapă se va trece la ridicarea grinzilor, produse în Italia şi montate la Sibiu, greutatea unei piese fiind de 385 de tone, după cum spun constructorii. "Pentru noi, inginerii români, care nu am mai făcut acest lucru, este riscant. Pentru ei, constructorii italieni, care au mai făcut asta, e ca şi cum ne-ar preda o tehnologie... Cel mai înalt pilon este de aproximativ 80 de metri, adică aproximativ cât un bloc de 20 de etaje", a declarat pentru sursa citată Mircea Ignat, consultant în cadrul Collini, firma care asigură dirigenţia de şantier pe lotul III al autostrăzii Sibiu–Orăştie. ”Acum lucrăm cu 35 de muncitori. Grinzile vin la o lungime de 12 metri, noi le sudăm aici şi le aşezăm pe piloni”, spune Domenico Salviato, directorul tehnic al celor de la Maeg – firma angajată de Impregilio să execute viaductul de la Aciliu. ”Acest viaduct este de o dificultate medie pentru noi. Firma noastră doar asta face: poduri şi viaducte. Aici vom termina până la finele lui decembrie”, a conchis Salviato.
Pentru fundaţii, constructorii au forat şi până la 35 de metri adâncime, iar pentru ridicarea viaductului s-au folosit peste 7800 de tone de oţel îmbinat cu cupru. Lucrarea este proiectată pe două benzi pe sens, iar termenul limită de finalizare este luna decembrie a acestui an.
O premieră pentru România, spun constructorii, nu este folosirea acestui sistem de montare a grinzilor de oţel pe pilonii înălţaţi la 80 de metri altitudine şi în curbă, ci mai ales materialul din care sunt confecţionate grinzile. Acesta este folosit pentru prima dată în România, se numeşte metal “Corten” şi este un oţel special anticoroziv, ce presupune costuri de mentenanţă zero.
Cel mai înalt pilon este de aproximativ 80 de metri, adică aproximativ cât un bloc de 20 de etaje
Carlo Scopel, şeful şantierului, a declarat pentru ziarul local “Unirea” că realizarea viaductului presupune un cost ce depăşeşte 20% din valoarea totală de construcţie (604.791.600 lei, circa 135 de milioane de euro) a tronsonului de 22 de kilometri, realizat de italienii de la Impregilio între localităţile Cunţa din judeţul Alba şi Sălişte din Sibiu. Lucrările pe acest tronson de autostradă se desfăşoară la intensitate maximă, pentru a fi recuperate uşoarele întârzieri datorate ploilor abundente înregistrate în zonă, pe parcursul lunii iunie.