Italia se îndreaptă spre noi alegeri după eşecul formării unui nou guvern

Carlo Cottarelli
Carlo Cottarelli (Getty Images)

Premierul desemnat al Italiei, Carlo Cottarelli, un fost oficial FMI, trebuia să îi prezinte preşedintelui ţării Sergio Mattarella o listă de persoane care vor alcătui guvernul tehnocrat. În schimb, el a plecat de la întâlnirea cu preşedintele fără a avea acordul pentru echipa noului Cabinet, astfel că Italia va avea parte de noi alegeri în doar două luni, potrivit Zero Hedge.

Fără a fi evident ce a dus la eşecul lui Cottarelli, care se va întâlni din nou cu Mattarella miercuri, incapacitatea de a prezenta un nou guvern îl va forţa pe preşedintele ţării să dizolve Parlamentul, lucru care va duce la noi alegeri într-un interval de 60-70 de zile. Este posibil ca preşedintele să aibă puţine variante la îndemână: după cum precizează Bloomberg, presiunea din partea diverşilor parlamentari italieni s-a amplificat, marţi, aceştia cerând desfăşurarea de alegeri într-un interval de timp cât mai scurt. Ansa a precizat că eforturile lui Cottarelli au fost stânjenite de faptul că partidele au cerut un vot în 29 iulie sau o săptămână mai târziu, în 5 august.

Chiar şi perspectiva unui nou guvern provizoriu, care să conducă Italia către noi alegeri în toamnă, a devenit mai incertă marţi, în condiţiile în care Partidul Democrat al lui Paolo Gentiloni şi-a semnalat preferinţa pentru desfăşurarea unui scrutin cât mai curând.

Între timp, în mijlocul confuziei tot mai mari referitoare la ceea ce se va întâmpla în viitor şi în funcţie de cât de extremă va fi platforma anti-UE a guvernului populist, obligaţiunile italiene au înregistrat cea mai proastă zi de la criza datoriei suverane din 2011. Şi, din moment ce există mici speranţe privind clarificarea situaţiei înaintea noilor alegeri, Italia va avea parte de o perioadă de două luni lungi. În plus, cel mai probabil rezultat electoral – o victorie a Mişcării Cinci Stele şi a Ligii – va estima că vacanţa de vară în Europa şi pe Wall Street va fi anulată în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe