Italia: Românca Antonia Iulia Dejeu îl acuză de xenofobie pe liderul Mişcării 5 Stele Beppe Grillo

Epoch Times România
15.06.2012

Italia: Românca Antonia Iulia Dejeu îl acuză de xenofobie pe liderul Mişcării 5 Stele Beppe Grillo

Roma, 15 iunie - Corespondentul Agerpres, Dana Enulescu, transmite: Românca Antonia Iulia Dejeu şi-a dat demisia din Mişcarea 5 Stele (M5S) a comicului italian Beppe Grillo, pentru că nu poate participa la modificarea Statutului partidului, şi îl acuză pe Grillo de xenofobie, într-un interviu publicat de săptămânalul L'Espresso.

Mişcarea politică a comicului italian Beppe Grillo, Movimento 5 Stelle, nu are un Statut şi acest lucru este unic printre partidele importante din Italia. În Mişcarea 5 Stele se pot înscrie numai cetăţenii italieni, fapt ce a dus la naşterea unei dezbateri aprinse printre activiştii mişcării. Consiliera româncă, care a încercat să schimbe situaţia, a fost nevoită să-şi dea demisia, dar, după părerea altor activişti, acest lucru nu reprezintă o problemă.

După părerea liderului mişcării, Beppe Grillo, linia partidului este dictată de Non-Statut, în articolul 5: 'Mişcarea este deschisă cetăţenilor italieni majori'. Iar toţi ceilalţi? Dintre partidele cărora li se opune Mişcarea 5 Stele, numai PDL (Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi) şi UDC (Uniunea de Centru) acceptă doar membri italieni. Nu fac acest lucru nici măcar partidele de extremă dreaptă Liga Nordului şi La Destra (Dreapta).

Dar Beppe Grillo nu are dubii: 'Cine se înscrie trebuie să fie cetăţean italian, trebuie să aibă rezidenţa în Italia, trebuie să plătească taxele în Italia şi nu trebuie să fie înscris în alt partid'. Condiţii importante, pe care comicul născut la Genova le controlează personal, sau împreună cu principalul său colaborator, Gianroberto Casaleggio, dar care au aprins dezbaterea în Italia. 'Cetăţenia acordată celor care se nasc în Italia, chiar dacă părinţii sunt străini, nu are niciun sens', a scris Grillo pe blog-ul său, pe 23 ianuarie 2012. 'Cetăţenia automată dată străinilor care se nasc în Italia ajută numai partidele, pentru a obţine voturi', a mai spus Grillo la începutul anului în curs.

Antonia Iulia Dejeu, născută în România şi mutată în Italia din 2002, a decis să-şi dea demisia din funcţia de consilier comunal la Bologna al M5S, după ce a încercat, fără succes, să primească un răspuns de la Grillo la criticile pe care i le adresase. Săptămânalul L'Espresso a intervievat-o. Dejeu a spus că s-a apropiat de M5S prin intermediul prietenilor de la asociaţia Meetup din Bologna, deoarece Grillo îi este simpatic. La început, nimeni nu a obiectat că nu ar fi cetăţean italian, ba, mai mult, a participat la naşterea unui grup de lucru în vederea integrării homosexualilor, a femeilor, a persoanelor cu deficienţe. Iulia Dejeu a spus încă de la început că nu este cetăţean italian, dar i s-a răspuns că acest lucru nu contează. Şi nu a contat, până în momentul candidaturii. Şi până în momentul în care a declarat că are intenţia să vorbească despre străini.

Dejeu ştia deja că lui Grillo nu-i plac străinii şi că declarase în 2007 că ar trebui puse bariere împotriva românilor, dar nu credea că ar fi putut fi folosită ca 'alibi', după ce i se permisese să se înscrie în M5S. Ea a spus că, personal, cunoaşte o singură altă persoană străină înscrisă în M5S, o fată din Grecia, care trăieşte la Roma.

Dejeu a încercat să primească un răspuns concret din partea lui Grillo privind atitudimnea faţă de străini , dar i s-a spus că Grillo este de acord cu politologul italian Giovanni Sartori, care crede că străinii nu sunt interesaţi să facă politică şi, dacă ar fi interesaţi, ar vota partide extremiste.

După decizia de a abandona M5S, Iulia Dejeu a primit şi numeroase critici din partea unor persoane care susţin că străinii sunt o oportunitate economică pentru Italia numai dacă acceptă muncile refuzate de italieni, dar apoi devin oricum o problemă, în momentul în care încep să-şi ceară drepturile, pentru că toţi străinii sunt oportunişti.

Potrivit declaraţiilor făcute în interviu, la Legnano, lângă Milano, candidatul la funcţia de primar, din partidul populist Liga Nordului, de dreapta, a declarat că romii au în ADN voinţa de a nu se integra. De fapt, adaugă doamna Dejeu, italienii sunt convinşi că străinii vin în Peninsulă pentru a le fura locurile de muncă. Deci şi Grillo este un astfel de italian, xenofob, care nu-i iubeşte pe străini şi care se joacă, din acest punct de vedere, cu sentimentele italienilor.

La declaraţiile Antoniei Dejeu a replicat Pasquale Rinaldi, consilier M5S la Bologna, care se ocupă de drepturi civile şi care a spus că M5S reprezintă un nou mod de a face politică în Italia şi că acuzaţiile doamnei Dejeu sunt nefondate, dar că orice dezbatere este importantă pentru a modifica programul naţional al Mişcării 5 Stele şi pentru a crea libertate de conştiinţă asupra acestor teme importante. AGERPRES

Redactori: (enu)mvs; ID: 2682626; Data: 2012-06-15 13: 56: 42; Slug: Italia-româncă-partid Beppe Grillo

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor